Unkarilaiset lievittävät lääkärivajetta Pohjanmaalla

Seudulla on jo useita kymmeniä unkarilaislääkäreitä.

Pohjanmaalle virtaa unkarilaista työvoimaa lääkärivajeen takia. Järvi-Pohjanmaa aikoo rekrytoida unkarilaislääkäreitä Alajärven terveyskeskukseen naapurissa olevien kuntayhtymien esimerkin perässä.

– Seudulla on jo Unkarista tulleita lääkäreitä ja tukihenkilöverkostoa. Katsoimme että tässä on yksi mahdollisuus, jota mekin voisimme käyttää, peruspalvelujohtaja Rauni Lanamäki sanoo.

Unkarilaisia lääkäreitä rekrytoivan ja kotouttavan Selekta Medin mukaan Pohjanmaalle on tullut useita kymmeniä lääkäreitä. Yritys on tuonut kahdeksan vuoden aikana alueelle myös hammaslääkäreitä ja sairaanhoitajia.

– Unkarista tullaan Suomeen tositarkoituksella. Lähes kaikki lääkärit jäävät tänne pysyvästi, kansainvälisten asioiden johtaja Markus Karvinen kertoo.

Tuhansien eurojen säästöt

Rauni Lanamäen mukaan Järvi-Pohjanmaan lääkärinvirkojen hoitaminen on ollut tilkkutäkkityötä. Yhteistoiminta-alueella on neljä vakituista lääkäriä, joista yksi on opintovapaalla. Virkoja on 11. Vajetta on paikattu tuntityösopimuksilla ja vuokralääkäreillä.

Järvi-Pohjanmaa arvioi säästävänsä yhden unkarilaislääkärin avulla jopa 100 000 euroa vuodessa ostopalvelun käyttöön verrattuna.

Unkarilainen lääkäri saa virkaehtosopimuksen mukaisen minimipalkan. Kahden vuoden ajan lääkäri on Selekta Medin palkkalistoilla, ja yritys laskuttaa kunnalta palkan 1,6-kertaisena. Lisäksi kunta maksaa korvauksia muun muassa kieliopinnoista ja asumisesta.

Unkarilainen lääkäri opiskelee kotimaassaan suomen kieltä puolen vuoden ajan. Suomessa hän harjoittelee aluksi amanuenssina toisen lääkärin ohjauksessa. Kahden vuoden kuluttua työnantaja voi tarjota hänelle pysyvää työsuhdetta.

Markus Karvisen mukaan unkarilaisiin vetoaa suomalainen elinympäristö ja sen mahdollisuudet, ja maiden kulttuurit sopivat hyvin yhteen. Lääkäri muuttaa Suomeen usein perheen kanssa.

Lue lisää: Joka päivä etänä

Ratkaisuja on löydyttävä

Järvi-Pohjanmaa kaavailee palkkaavansa 2–4 unkarilaista lääkäriä. Perusturvalautakunta päättää asiasta tiistaina.

– Meidän on pakko täällä maakunnissa keksiä ihan omia ratkaisuja, koska valtakunnassa ei pystytä ratkaisuja tekemään. Emme voi jäädä odottamaan niitä, Rauni Lanamäki toteaa.

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Sami Perttilä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.