Uusi suolistobakteeri ehdolla nivelreuman laukaisijaksi

Viime aikoina tutkijoiden kiinnostuksen ovat herättäneet suolistobakteerit. 

Nivelreuman laukaisevat tekijät lymyävät edelleen piilossa tutkijoilta. Erilaisten virusten ja bakteerien on väitetty osallistuvan taudin syntyyn, ja viime aikoina tutkijoiden kiinnostuksen ovat herättäneet suolistobakteerit.

Tuorein ehdokas reuman laukaisijaksi on oudon niminen suolen bakteeri, Subdoligranulum didolesgii. Didolesgii on cherokee-kieltä ja tarkoittaa reumatismia. Tämän tutkimuksen mukaan bakteeri herättää immuunivasteen, joka kohdistuu myös niveliin.

Aiemmat havainnot ovat viitanneet limakalvoimmuniteetin rooliin autovasta-aineiden syntymisessä. Niinpä tutkijat päättivät katsoa, tunnistaisivatko reumapotilaasta peräisin olevat monoklonaaliset vasta-aineet suolen bakteereita. Mukana oli myös limakalvoimmuniteettia edustava IgA.

Tällainen onki löysikin Subdoligranulumin reumapotilaista, mutta ei verrokeista. Jatkotutkimuksissa bakteeri sitoi reumapotilaiden vasta-aineita ja aktivoi heidän T-solujaan. Verrokeilla näin ei käynyt.

Merkittävää oli, että täydentävissä kokeissa hiirille annettu bakteeri aiheutti autovasta-aineiden ja T-solujen aktivaation sekä kahden viikon sisään turvotusta niveliin. Nivelnäytteissä näkyi vasta-ainekertymiä ja merkkejä komplementin aktivaatiosta.

Tutkijoiden mukaan tämä bakteerilöydös tarjoaa selittävän linkin limakalvoimmuniteetin, autovasta-aineiden ja nivelmuutosten välille.

Kysymyksiä silti riittää. Onko tätä reumabakteeria vain reumaatikoilla vai myös terveillä? Entä seronegatiivisessa nivelreumassa? Miksi yksi reumabakteerikanta stimuloi, toinen ei?

Chriswell ME, Lefferts AR, Hsu AR ym. Clonal IgA and IgG autoantibodies from individuals at risk for rheumatoid arthritis identify an arthritogenic strain of Subdoligranulum. Sci Transl Med 2022;14(668):eabn5166. doi: 10.1126/scitranslmed.abn5166

Heikki Arvilommi

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.