Uusi tutkimus uniapnean ja diabeteksen yhteydestä

Yöllisistä hengityskatkoksista kärsivien riski sairastua aikuistyypin diabetekseen oli noin 80 prosenttia suurempi kuin osallistujien, joilla ei ollut uniongelmia.

Uniapneasta eli yöllisistä hengityskatkoksista kärsivät yli 65-vuotiaat saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen muita herkemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Myös diabetesta lievemmät glukoosiaineenvaihdunnan ongelmat ovat heillä yleisiä.

Diabetes Care -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat lähes 6 000 yli 65-vuotiaan yhdysvaltalaisen seurantatietoihin vuosilta 1989–1999. Uniongelmia ja veren glukoositasoja selvitettiin useita kertoja tutkimuksen aikana.

Yöllisistä hengityskatkoksista kärsivien riski sairastua aikuistyypin diabetekseen oli noin 80 prosenttia suurempi kuin osallistujien, joilla ei ollut uniongelmia. Myös toistuvaa päiväväsymystä potevien sairastumisriski oli suurentunut.

Varsinaisen diabeteksen lisäksi hengityskatkoksia potevien glukoosi- ja insuliinitasot olivat usein häiriintyneet. Sama havaittiin kuorsaajilla.

Uniongelmat ja diabetes on yhdistetty toisiinsa aikaisemminkin, joten yhdysvaltalaisten tulokset tukevat aiempia havaintoja. Uniapneaa potevien glukoosiaineenvaihdunta myös usein paranee uniapnean CPAP-hengityshoidon myötä.

Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

Lue myös:
Unitutkimus paljasti uniapnean
Hoitamaton uniapnea lyhentää elinikää

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Diabetes Care 2015;DOI:10.2337/dc15-0137

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.