Uusia poliotartuntaepäilyjä Syyriassa

WHO uskoo, että ainakin 22 ihmistä on saanut poliotartunnan Syyriassa.

Syyriassa esiintyy nyt poliota ensimmäisen kerran 14 vuoteen. WHO:n arvioiden mukaan ainakin 22 ihmistä, suurin osa heistä pieniä lapsia, on saanut poliotartunnan Syyriassa. Kaksi tartuntaa on jo vahvistettu. Asiasta kertoi BBC.

Poliotartuntojen keskus on Deir Ezzorin maakunta, jossa on ollut ankaria taisteluja Syyrian opposition ja hallituksen joukkojen välillä. Maakunnassa on yli 100 000 alle 5-vuotiasta lasta, jotka ovat tällä hetkellä vaarassa saada poliotartunnan.

Laajat rokotuskampanjat alkamassa

Unicef arvioi, että 500 000 lasta ei ole saanut poliorokotusta Syyriassa. WHO, YK, Syyrian terveysministeriö ja muut viranomaiset ovat nyt aloittaneet laajan poliorokotuskampanjan Syyriassa. Järjestöt suunnittelevat myös nopeaa rokotuskampanjaa Jordanian, Libanonin, Turkin ja Egyptin pakolaisleireillä oleville syyrialaisille.

Suuret ihmisjoukot pakenevat Syyriasta, ja siksi poliovirustartuntojen leviämisen mahdollisuudet kasvavat. Pakolaisleireillä on havaittu nyt tuhkarokko-, lavantauti- ja hepatiitti A –tartuntoja.

Poliovirustartunnat ovat vähentyneet rajusti eri puolilla maailmaa. Tänä vuonna niitä on tilastoitu 296. Poliota esiintyy nykyisin endeemisenä Afganistanissa, Nigeriassa ja Pakistanissa.

Ulla Toikkanen

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.