Vaikeasta kroonisesta kivusta kärsivien ääni kuuluville

Kipukyselyllä selvitetään kroonisen kivun kanssa elävien yleistä elämäntilannetta, hoitoon ja kuntoutukseen liittyviä kysymyksiä sekä kokemuksia avun saamisesta ja vertaistuesta.

Yli miljoona suomalaista elää kroonisen kivun kanssa, kerrotaan Suomen Kipu ry:stä. Sosiaali- ja terveysministeriö asetti joulukuussa 2013 asiantuntijaryhmän laatimaan kansallisen suunnitelman kivun hoidon kehittämiseksi. Työryhmä selvittää kyselyn avulla kroonisen kivun hoidon saatavuutta ja toimivuutta myös potilasnäkökulmasta.

Kipukysely 2014 tarkoitettu henkilöille, joiden kipu on kroonistunut. Eri lähteiden mukaan kipu katsotaan kroonistuneen silloin, kun se on kestänyt yli kolme kuukautta tai ylittänyt kudosvaurion normaalin paranemisajan.

Kyselyllä selvitetään kroonisen kivun kanssa elävien yleistä elämäntilannetta, hoitoon ja kuntoutukseen liittyviä kysymyksiä sekä kokemuksia omasta avun saamisesta ja vertaistuesta. Kyselyyn vastaaminen on nimetöntä, eikä kyselyssä kerätä yksilöitävissä olevaa tietoa vastaajista. Tuloksia käytetään työryhmän työssä ja se on osa kokonaisuutta, jolla kehitetään kroonisen ja syövän aiheuttaman kivun hoitoa suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän kaikilla tasoilla.

Lue lisää: Kivulias kihti

Kyselystä vastaa asiantuntijaryhmän potilasjärjestöedustaja, Suomen Kipu ry.

Vuoden alussa järjestön sivuilla julkaistiin vastaava kysely. Kysely uusitaan, koska vastausten käsittelyssä ilmeni ongelmia. Osa kysymyksistä on nyt yksilöity tarkemmin, eikä mukana ole järjestön toimintaan liittyviä kysymyksiä.

Kyselyyn pääset tästä.

Kuva: Pixmac