Vanhemmat vaikuttavat nuorten hyvinvointiin odotettua enemmän

Nuorten autonomian tukeminen ehkäisi masennusta.

Professori Katariina Salmela-Aro Helsingin yliopistosta kertoo, että nuorten autonomian tukeminen ehkäisi masennusta siirryttäessä koulutiellä eteenpäin. Tuloksen merkityksellisyys lisääntyi nuoren iän mukana.

– Aiemmin on ajateltu, että vanhemmilla on tärkeä merkitys vain lapsuudessa, mutta tämä tutkimus osoittaa vanhempien tärkeyden nuoruudessa ja vielä nuoressa aikuisuudessa, Salmela-Aro toteaa.

Hyvinvointia säädellään vastavuoroisesti

Uusien tulosten mukaan ihmiset säätelevät toistensa hyvinvointia vahvasti yhdessä ja vastavuoroisesti. Vanhemmuus vaikuttaa nuorten hyvinvointiin, mutta nuoren hyvinvointi vaikuttaa myös vanhemmuuteen.

Nuoret vaikuttavat itse aiempaa ajateltua enemmän siihen, miten vanhemmat heitä tukevat. Kun nuori alkaa voida huonosti, vanhemmat vähentävät autonomian tukea.

– Nuoren hyvinvoinnin kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että vanhemmat tukisivat tällöin nuorta entistä enemmän, koska autonomian tukemisen on todettu vähentävän masennusta, Salmela-Aro kertoo.

Tutkimukseen osallistui noin 2 000 suomalaisnuorta, joiden koulutuksellisia polkuja ja hyvinvointia tutkijat selvittivät kaikissa koulutuksellisissa siirtymissä.

Tutkimus on julkaistu Developmental Psychology -lehdessä.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.