Verikoe Alzheimerin löytämiseksi

Tutkijoiden mukaan verikoe ennustaa Alzheimeriin sairastumista 87 prosentin tarkkuudella niillä ihmisillä, joilla on todettu lievä kognitiivinen heikentyminen.

Mahdollisuus sairastua Alzheimeriin saatetaan tulevaisuudessa todeta verikokeen avulla. Tutkijat ovat nimittäin löytäneet kymmenen proteiinia, jotka ennustavat Alzheimeriin sairastumista vuoden sisällä henkilöillä, joilla on lievä kognitiivinen heikentyminen (mild cognitive impairment, MCI).

Brittiläisen King`s College Londonin tutkijoiden kokeeseen osallistui yhteensä 1 148 ihmistä. Heistä 467 oli Alzheimer ja 220 lievä kognitiivinen heikentyminen. Lopuilla 452 ei ollut muistisairauksia.

Ensin tutkijat keskittyivät 26 proteiiniin, jotka on jo ennestään linkitetty Alzheimerin sairastamiseen. He huomasivat, että proteiineista 16 oli yhteydessä aivojen kutistumiseen, jos potilaalla oli joko Alzheimer tai MCI. Toisessa testissä he löysivät kymmenen proteiinia, jotka viittaavat siihen, että MCI muuttuu Alzheimeriksi vuoden sisällä.

Tutkijoiden mukaan verikoe ennustaa Alzheimeriin sairastumista 87 prosentin tarkkuudella niillä ihmisillä, joilla on MCI. He huomauttavatkin, että kokeita tarvitaan lisää, sillä nykyisellä verikokeella yksi kymmenestä saisi väärän diagnoosin. Tutkijoiden mielestä seuraavassa kokeessa pitäisi olla mukana 5 000–10 000 ihmistä.

Tutkimus julkaistiin lehdessä Alzheimer`s & Dementia.

Katso myös: Alzheimerin taudin rokotetta testataan Turussa

Lähde:
Alzheimer`s & Dementia
The Guardian

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Lievä kognitiivinen heikentyminen: (mild cognitive impairment, MCI): Oiretermi, jolla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilöllä on subjektiivinen muistioire tai oire muulla tiedonkäsittelyn osa-alueella. MCI ei ole varsinainen diagnoosi vaan oirekokonaisuus, jolla on useita erillisiä syitä.