Voimaa valokuvista

Potilaan Lääkärilehti järjestää syksyllä valokuvauskilpailun. Kesästä voimaantuva voi ottaa kuvan jo nyt talteen. Tarkemmat osallistumisohjeet julkaistaan syksyn aikana.

Potilaan Lääkäri lehti aloittaa syksyllä valokuvakilpailun. Ideana on se, että lukijat lähettävät kuvia asioista, maisemista, ilmiöistä, jotka auttavat jaksamaan arjen keskellä.

Voimaannuttavan valokuvan menetelmän kehittäjä Miina Savolaisen mielestä valokuvakilpailu antaa parhaimmillaan jotain merkityksellistä sekä kuvaajalle itselleen, että kuvaa katsovalle. Hän huomauttaa, että valokuvaamisesta voi olla sairastuneille ihmisille suuri lohtu. Toiset saavat apua tuodessaan oman kivun näkyväksi. Joku saa voimaa muistuttamalla kuvansa avulla itseä ja läheisiä, että hänessä on sairauden lisäksi paljon muitakin puolia.

– Oleellista on se, että valokuvan rinnalla on perustelu, jossa kuvaaja kertoo, miksi juuri tämä valokuva on kuvaajaa voimaannuttava. Kaksi ihmistä näkee kuvan merkityksen aivan eri tavalla, hän huomauttaa.

Savolainen muistuttaa, että valokuvaamisessa on kyse läsnäolosta ja havainnoinnista. Joskus voimaannuttava asia saattaa löytyä keskeltä arkea ja olla niin itsestään selvä asia, ettei sitä ole ennen kuvaamista tullut edes ajatelleeksi.

Savolainen kehottaakin kaikkia kilpailuun osallistuvia etsimään kauneutta läheltä ja katsomaan maailmaa puhtain silmin. Hän huomauttaa, että voimaannuttavassa valokuvassa voi olla rakas unihiekat silmissä tai lapsi puurot sylissään.

– Tärkeintä on aitous ja se, että kuva on itselle totta. Elämää ei tarvitse kuorruttaa näyttämään hyvältä, hän huomauttaa.

Lopuksi Savolainen antaa kaikille valokuvaamisesta kiinnostuneille vinkin.

– Tehkää viikon aikana kuvapäiväkirjaa. Ottakaa joka päivä yksi valokuva itseänne kannattelevasta asiasta. Viikon jälkeen voimaannuttavia asioita tuntuu olevan enemmän. Yhden kuvista voi halutessaan lähettää kilpailuun.

Kirjoittanut ja kuvannut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva: Kuvaajaansa voimaannuttava. Siinä perheen koirat odottavat rauhallisesti, että isäntä tulisi kotiin.  

Valokuvakilpailu alkaa syksyllä. Kesästä voimaantuva voi ottaa kuvan jo nyt talteen. Tarkemmat osallistumisohjeet julkaistaan syksyn aikana.