Ylipaino lisää sydämen vajaatoiminnan vaaraa

Riski suurenee noin 40 prosenttia jokaista viiden painoindeksiyksikön lisäystä kohden.

Jo suhteellisen vähäinen ylipainoisuus saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan olla sydämen vajaatoiminnan riskitekijä. Myös vyötärölihavuus lisää sairastumisriskiä, tulokset osoittavat.

Brittitutkimus perustuu 28 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella riski sairastua sydämen vajaatoimintaan suurenee tasaisesti mitä enemmän liikakiloja on. Riski suurenee noin 40 prosenttia jokaista viiden painoindeksiyksikön lisäystä kohden. Ylipainoisuuden rajana pidetään painoindeksiä 25.

Yhteys oli hyvin samankaltainen tutkimuksissa, joissa tarkasteltiin vyötärölihavuuden ja sydämen vajaatoiminnan yhteyksiä. Sairastumisriski suureni noin 30 prosenttia jokaista 10 senttimetrin lisäystä kohden. Vyötärölihavuudesta puhutaan, kun vyötärön ympärysmitta on naisella yli 90 cm ja miehellä yli 100 cm.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Lähde:
Body Mass Index, Abdominal Fatness, and Heart Failure Incidence and Mortality. Circulation 2016;133:639–649.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Ylipaino löhöilyä suurempi terveysriski

Vyötärön liikakilot terveysriski myös normaalipainoiselle

Paljon seisovat harvemmin lihavia