Ylipaino löhöilyä suurempi terveysriski

Ruotsalaisten tulokset viittaavat siihen, että vaikka liikunta pienentää liikakiloihin liittyviä terveysriskejä, se ei riitä kumoamaan lihavuuden aiheuttamia ongelmia.

Hyvä fyysinen kunto pidentää elinikää riippumatta mahdollisesta ylipainosta. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan ylipaino on silti merkittävämpi terveysongelma kuin vähäinen liikunta.

Ruotsalaisten tulokset perustuvat yli 1,3 miljoonan ruotsalaismiehen 29-vuotiseen seurantaan, jonka aikana 44 000 osallistujaa menehtyi. Miehet olivat 18-vuotiaita seurannan alkaessa.

Verrattuna tutkimuksen alussa huonoimmassa kunnossa oleviin parhaimmassa fyysisessä kunnossa olevista puolet harvempi menehtyi seurannan aikana. Hyvä fyysinen kunto liittyi pienempään kuolleisuuteen sekä normaalipainoisilla että ylipainoisilla, mutta yhteys heikkeni mitä lihavampi henkilö oli.

Lue lisää: Sokerivero ei riitä

Vaikka hyväkuntoisten ylipainoisten kuolleisuus oli seurannan aikana vähäisempää kuin huonokuntoisten lihavien, he menehtyivät silti todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Jopa huonokuntoisimmat normaalipainoiset elivät pitempään kuin parhaimmassa fyysisessä kunnossa olevat ylipainoiset, tutkijat havaitsivat.

Ruotsalaisten tulokset viittaavat siihen, että vaikka liikunta pienentää liikakiloihin liittyviä terveysriskejä, se ei riitä kumoamaan lihavuuden aiheuttamia ongelmia. Terveysriskejään pienentävien kannattaisikin panostaa etenkin laihduttamiseen.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lue myös:
Vyötärölihavuus mahdollisesti suolistosyöpien riskitekijä
Lihavuusleikkaus palauttaa aivokudoksen muutokset
Nyt on pakko kysyä: Voiko 5:2-dieettiä suositella potilaalle?

 Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
International Journal of Epidemiology 2015;doi:10.1093/ije/dyv321

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.