Ehdotus: Nuorten verenpaineen seurannasta tehtävä laki

Jo normaalin ylärajalla oleva verenpaine voi aiheuttaa sydänmuutoksia teini-iässä. Asiantuntija ehdottaa nuorten verenpaineen seurantaa lakisääteiseksi.

Tutkimuksessa seurattiin 1856 nuorta seitsemän vuoden ajan, 17-ikävuodesta 24-ikävuoteen.
Adobe/AOP
Tutkimuksessa seurattiin 1856 nuorta seitsemän vuoden ajan, 17-ikävuodesta 24-ikävuoteen.

Kohonnut verenpaine aiheuttaa nuorilla varhaisia sydänmuutoksia, ja tilanne pahenee aikuistuessa, osoittaa uusi Itä-Suomen yliopiston ja Bristolin yliopiston toteuttama tutkimus.

Tutkimuksessa seurattiin 1856 nuorta seitsemän vuoden ajan.

Seitsemän vuoden seurannan aikana kohonneen verenpaineen ja sydänmuutosten esiintyvyys nuorilla kaksinkertaistui.

Kohonneen verenpaineen havaittiin aiheuttavan ennenaikaisia sydänmuutoksia molemmilla sukupuolilla riippumatta kehon rasvan määrän, lihasmassan, verensokerin, rasva-arvojen, tupakoinnin, paikallaanolon tai liikuntatottumusten vaikutuksista tai sydän- ja verisuonitautien sukurasitteesta.

– Havainnot kohonneen verenpaineen haitallisista vaikutuksista nuorten sydänterveyteen ovat uusia ja huolestuttavia. Ei ole perusteltua viivytellä verenpaineen seurannan aloittamista nuorilla, kun otetaan huomioon, kuinka paljon sydänmuutoksia ja mahdollisesti jopa ennenaikaisia kuolemia voitaisiin ehkäistä, sanoo lääkäri ja kliininen epidemiologi Andrew Agbaje Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

– Kyseessä on vakava vaara nuorten terveydelle, ja sitä on syytä pitää esillä niin terveydenhuollossa, terveyspoliittisessa päätöksenteossa, mediassa kuin perheissäkin. Nuorten verenpaineen seulonta tulisi turvata lainsäädännöllä, koska näin voidaan ehkäistä vakavia terveysongelmia aikuisuudessa, Agbaje sanoo.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.