Tutkimus: Älypumppu helpottaa lasten tyypin 1 diabeteksen hoitoa

Lasten sokeriarvot paranivat ja vanhempien kuormitus väheni itsesäätävää insuliinipumppua käytettäessä.

Lapsilla ei havaittu tutkimuksen aikana vakavia sokeriarvojen heittelyjä lainkaan.
Adobe/AOP
Lapsilla ei havaittu tutkimuksen aikana vakavia sokeriarvojen heittelyjä lainkaan.

Itsesäätävä insuliinipumppu parantaa hoitotasapainoa tyypin 1 diabetesta sairastavilla lapsilla ja helpottaa vanhempien hoitotaakkaa, ilmenee Husissa tehdystä tutkimuksesta.

Tyypin 1 diabetesta sairastavien 2–6-vuotiaiden lasten sokeriarvot paranivat itsesäätävän insuliinipumppujärjestelmän kolmen kuukauden käytön aikana. Lisäksi sokeriarvot pysyivät tavoitealueella kahdeksan prosenttia pidempään kuin ennen älypumpun käyttöönottoa.

Lapsilla ei havaittu tutkimuksen aikana vakavia sokeriarvojen heittelyjä lainkaan. Myös vanhempien kokemus lapsen sairauden kuormittavuudesta väheni huomattavasti.

Pumppu osoittautui turvalliseksi

Itsesäätävä insuliinipumppujärjestelmä mittaa ihonalaiskudoksen sokeripitoisuutta viiden minuutin välein, ja laite joko lisää tai vähentää insuliinipitoisuutta automaattisesti.

Myös vanhempien kokemus lapsen sairauden kuormittavuudesta väheni huomattavasti.

Itsesäätelevä älypumppu osoittautui turvalliseksi käyttää, eikä tutkimuksen lapsista kenelläkään ollut vakavia matalia verensokeriarvoja eli hypoglykemioita tai hyvin korkeasta verensokerista johtuvaa happomyrkytystä, ketoasidoosia.

– Tutkimusta tehdessämme käytössä oli vain yhdenlainen älypumppu, nyt niitä on saatavana useammalta valmistajalta. Toivomme, että voimme jatkossa valita älypumpuista sen, joka sopii kullekin potilaalle parhaiten, toteaa lastenendokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala Husin Lasten ja nuorten sairauksista tiedotteessa.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.