Oletko koskaan harkinnut tupakoinnin lopettamista?

Olen kokenut tupakoinnista kysymisen velvollisuudekseni jokaisen potilaani kohdalla, vaikka se osaa ihmisistä saattaa harmittaakin. Lääkäri ei voi pakottaa ketään lopettamaan, mutta yksilöllinen riskiarvio saattaa vauhdittaa lopettamispäätöksen syntyä.

Oletko koskaan harkinnut tupakoinnin lopettamista? Siinä kysymys, jonka esitän tupakoivalle potilaalleni. Osa tupakoivista ei ole asiaa harkinnut, mutta suurimmalle osalle se on ainakin käynyt mielessä. Lopettaminen ei kuitenkaan ole helppoa ja se saattaa vaatia useamman yrityksen.

Tupakoinnin haitallisuus on varmasti kaikkien tiedossa, mutta toisaalta monella on tiedossa henkilöitä, jotka tupakoinnista huolimatta ovat saavuttaneet korkean iän. Tupakan arvioidaan kuitenkin vievän ennenaikaiseen hautaan noin puolet säännöllisesti tupakoivista – melkoista venäläistä rulettia kolmella patruunalla yhden asemasta.

Yleislääkärin toimenkuva on uskoakseni siirtymässä kohti yksilöllisempää hoidon suunnittelua ja terveystiedon välitystä. Tupakointi on toisille haitallisempaa kuin toisille.

Esimerkiksi diabetesta sairastava tai yhdistelmäehkäisypillereitä käyttävä on suuressa riskissä saada tupakoinnistaan vakavia haittoja jo nuorella iällä. Tupakointi heikentää myös luunmurtumien ja haavojen paranemista merkittävästi. Tämän vuoksi olen kokenut tupakoinnista kysymisen velvollisuudekseni jokaisen potilaani kohdalla, vaikka se osaa ihmisistä saattaa harmittaakin. Lääkäri ei voi pakottaa ketään lopettamaan, mutta yksilöllinen riskiarvio saattaa vauhdittaa lopettamispäätöksen syntyä.

Joskus tupakoinnin lopettaminen ei onnistu motivaatiosta huolimatta omin voimin tai nikotiinikorvaustuotteiden avulla. Tällöin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Tupakasta vieroituksen Käypä hoito -suositus listaa kolme lääkeainetta, joista kaikista on vahvin eli A-luokan näyttö tupakasta vieroitukseen. Kyseiset lääkkeet ovat siis osoittaneet tehonsa useissa tasokkaissa tutkimuksissa. Kahdella näistä lääkkeistä on virallinen käyttöaihe tupakasta vieroitukseen.

Molemmat ovat kohtuullisen hintavia, mutta Kela on kesäkuusta lähtien myöntänyt erityismerkinnällä peruskorvauksen toiseen näistä. Edellytyksenä on vahva nikotiiniriippuvuus ja ettei lopetus ole onnistunut muilla tavoin. Korvattavuus myönnetään vain yhdelle korkeintaan 24 viikon hoitojaksolle, joka suomeksi sanottuna tarkoittaa sitä, että korvauksen saa vain kerran. Kolmas lääke on edullisempi, mutta sillä ei ole virallista käyttöaihetta tupakasta vieroitukseen.

Jos voimavarat eivät riitä lopettamiseen, niin myös tupakoinnin vähentäminen on hyödyllistä. Monet tupakasta aiheutuvat terveyshaitat ovat sidoksissa elämän aikana poltettujen savukkeiden määrään. Lääketieteessä käytetään termiä askivuosi, joka tarkoittaa kahtakymmentä tupakkaa päivässä vuoden ajan.

Polttamalla vain kymmenen tupakkaa päivässä yhden askivuoden kertymiseen meneekin kaksi vuotta ja viiden tupakan päiväannoksella vielä puolet kauemmin. Myös lompakko kiittää. Viidestä savukkeesta ei ole enää pitkä matka täydelliseen savuttomuuteen, jolloin riskitkin vähenevät selvästi. Ennen pitkää nenäkin alkaa taas tunnistaa tuttuja kesän tuoksuja ajalta ennen tupakkaa.

Aleksi Varinen

Kirjoittaja on yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri.