AIDS-kuolemat vähentyneet merkittävästi

HIV-tartuntojen määrä ja AIDS-kuolemat ovat maailmanlaajuisesti vähentyneet merkittävästi, kertoo tuore YK-raportti. Siitä huolimatta AIDSiin menehtyi viime vuonna 1,6 miljoonaa ihmistä.

Vuonna 2005, kun HI-viruksen aiheuttamat kuolemat saavuttivat huippunsa, AIDS tappoi maailmassa 2,3 miljoonaa ihmistä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Viime vuonna tautiin kuolleita oli UNAIDS-järjestön mukaan 1,6 miljoonaa.

Uusien HIV-tartuntojen määrä on vähentynyt vuodesta 2001 kolmanneksella 2,3 miljoonaan. Tartunnan saaneiden lasten määrä on vähentynyt vielä aikuisväestön tartuntoja enemmän. Vuonna 2001 tartunnan sai puolisen miljoonaa lasta ja vuonna 2012 enää noin 260 000.

UNAIDS-järjestön raportin kirjoittajien mukaan tartuntojen ja AIDS-kuolemien vähentyminen johtuu siitä, että retroviruslääkkeitä on paremmin saatavilla. Ilman hoitoa HI-virustartunta voi kehittyä AIDSiksi, jolloin tavallisetkin infektiot voivat koitua kuolemaksi.

Vuoden 2012 loppuun mennessä lähes 10 miljoonaa ihmistä kehittyvissä maissa – kuten Etelä-Afrikassa, Ugandassa ja Intiassa – käytti retroviruslääkkeitä. Lääkkeet ovat nykyisin aiempaa halvempia ja helpommin saatavilla, ja yhä useammat ihmiset hakeutuvat hoitoon.

Raportin mukaan kehitys on kuitenkin ollut hidasta riskialtteimpien ryhmien kuten ruiskuhuumeiden käyttäjien keskuudessa.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta:
Miesten välistä seksiä ei osata ottaa puheeksi terveydenhuollossa
Oikeusasiamies puoltaa HIV-positiivisten hedelmöityshoitoja
HIV-potilaat kohtaavat ikääntymisen vaivat muita aiemmin