Alkoholi ei ehkäise aivoinfarkteja

Kohtuullinen alkoholinkäyttö ei ehkäise aivoinfarkteja, mutta voi sen sijaan altistaa aivoverenvuodoille.

Kohtuullinen alkoholinkäyttö saattaa pienentää sydänsairauksien vaaraa, mutta aivoinfarkteja se ei ehkäise. Aivoverenvuodoille alkoholinkäyttö voi sen sijaan altistaa, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa kohtuukäyttönä pidettiin 4–17 alkoholiannosta viikossa. Tämän verran juovien riski sairastua aivoinfarktiin ei eronnut täysin raittiiden sairastumisriskistä. Myöskään vähemmän eli korkeintaan kolme alkoholiannosta viikossa juovien riski ei eronnut raittiiden riskistä.

Verenvuodosta aiheutuvat aivohalvaukset olivat lähes kaksi kertaa yleisempiä yli neljä alkoholiannosta viikossa juovilla kuin raittiilla. Vähäisempi alkoholinkulutus ei vaikuttanut sairastumisriskiin. Alkoholin suurkuluttajat eli yli 17 alkoholiannosta viikoittain juovat sairastuivat muita todennäköisemmin sekä aivoinfarkteihin että aivoverenvuodoista johtuviin aivohalvauksiin.

Tutkimuksessa runsasta 12 000 yli 45-vuotiasta seurattiin yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kolmannes osallistujista oli täysin raittiita, runsas kolmannes joi korkeintaan 3 ja viidennes 4–17 alkoholiannosta viikossa. Aivoinfarktiin sairastui 780 ja aivoverenvuodosta johtuvaan aivohalvaukseen 80 osallistujaa.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Lähde: Stroke 2015;46:3124–3130

Uutispalvelu Duodecim

Kuva: Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös: Älä käytä aivohalvaus-sanaa
Tutkimus: Pitkät työpäivät lisäävät aivohalvauksen riskiä
10 faktaa: Alkoholinkäyttö ja kohonnut verenpaine