Antibioottitipoilla hyvä tulos lapsen vuotavan putkikorvan hoidossa

Äkillinen välikorvan tulehdus, joka kehittyy putkitettuun korvaan, voi hoitua tehokkaasti ja turvallisesti antibioottitipoilla.

Lapsen äkillinen välikorvan tulehdus, joka kehittyy putkitettuun korvaan, hoituu tehokkaasti ja turvallisesti antibioottitipoilla. NEJM:ssa julkaistussa hollantilaistutkimuksessa verrattiin basitrasiini-hydrokortisonitippoja suun kautta annosteltaviin antibiootteihin sekä pelkkään seurantaan perustuvaan hoitoon. Korvatipat olivat akuutin tulehduksen hoidossa tehokkaimmat.

Kahden viikon kuluttua hoidon aloittamisesta korvavuotoa (otorrea) esiintyi 5 prosentilla korvatipparyhmään kuuluneista lapsista. Suun kautta annettavilla antibiooteilla hoidetuista lapsista 44 prosentilla ja tarkkailuryhmään kuuluneista 55 prosentilla oli tuolloin edelleen oireita.

Akuutin tulehduksen keskimääräinen kesto vaihteli 4–12 vuorokauden välillä, nopeinta paranemista todettiin korvatippahoidolla.

Sokkouttamattomassa tutkimuksessa oli mukana 230 lasta, iältään 1–10-vuotiaita. Heillä oli ollut akuutin välikorvantulehduksen oireita korkeintaan viikon ajan eivätkä he olleet sairastaneet yli kolmea korvatulehdusta viimeisen puolen vuoden aikana. Yli 38,5 asteen kuumetta poteneet lapset jätettiin tutkimuksen ulkopuolelle.

Tutkijat huomauttavat, että tutkimuksessa käytettyjä antibiootti-glukokortikoiditippoja ei rutiinisti käytetä Alankomaiden ja Ranskan ulkopuolella, mutta uskovat, että vastaava yhdistelmä samankaltaisia vaikuttavia aineita toisi vastaavan tuloksen.

Äkillinen vuotava putkikorva on äkillisen välikorvatulehduksen muoto, jossa märkä erite poistuu ilmastointiputken kautta. Aiheuttajabakteerit ja riskitekijät ovat samoja kuin akuutissa välikorvatulehduksessa.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.