Apua väkivaltaa ja sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille

Puhelin- ja nettipalveluissa naiset ja tytöt voivat kysyä väkivallasta, purkaa kokemuksiaan ja saada neuvoja ja tukea vaikeiden elämäntilanteiden ratkaisemiseen.

Naisten Linjan puhelinpalvelu väkivaltaa ja sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille laajenee tammikuussa. Lauantaina 25.1. käynnistyy Naisten Linjan suomenkielinen päivystys, joka palvelee lauantaisin kello 12–16. Tähän mennessä palvelu on ollut auki vain arki-iltaisin. Puhelinpalvelun numero on 0800 02400.

Naisten Linja kuuntelee, tukee ja antaa tietoa väkivallasta ja siitä selviytymisestä. Puhelin- ja nettipalveluissa naiset ja tytöt voivat kysyä väkivallasta, purkaa kokemuksiaan ja saada neuvoja ja tukea vaikeiden elämäntilanteiden ratkaisemiseen. Palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia ja perustuvat koulutettujen, asialle omistautuneiden vapaaehtoisten työhön. Vuonna 2013 palvelut tavoittivat yhteensä yli 1 500 naista.

Lauantaipäivystyksen avaamisen on mahdollistanut se, että palveluun on koulutettu ennätysmäärä uusia vapaaehtoisia päivystäjiä. Puhelinpäivystyksen lisäksi Naisten Linja tarjoaa vertaistuen ryhmiä kasvokkain ja verkossa sekä vastaa väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden kysymyksiin Naisten Netti -verkkopalvelussa.

➤ Naisten Linja (www.naistenlinja.fi) on neuvonta- ja tukipalvelu väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Naisten Linja kuuntelee, tukee ja antaa tietoa väkivallasta ja siitä selviytymisestä. Linja päivystää ma–pe klo 16–20 ja la klo 12–16 numerossa 0800 02400. Työtä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.
➤ Naisten netti (www.naistennetti.fi) vastaa väkivaltaa kokeneiden naisten ja tyttöjen kysymyksiin sähköisesti.
➤ Omat rajani (www.omatrajani.fi) on 13–18-vuotiaiden tyttöjen oma tietopaketti ja keskustelupaikka seurustelusta, omista rajoista ja väkivallan tunnistamisesta.

Apua raiskaustilanteissa

Lue lisää: Hakataan se

Raiskauskriisikeskus Tukinainen on toiminut vuodesta 1993 lähtien seksuaalisen väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhrien auttamiseksi ja tukemiseksi. Tukinainen tarjoaa maksutonta terapeuttista ja juridista ammattiapua seksuaalista väkivaltaa ja/tai hyväksikäyttöä kokeneille ja heidän läheisilleen. Useimmat asiakkaat ovat naisia tai tyttöjä, mutta Tukinainen palvelee myös seksuaalista väkivaltaa ja hyväksikäyttöä kokeneita miehiä. Raiskauskriisikeskuksen maksuttomille puhelinlinjoille tulevista soitoista suurin osa koskee raiskausta tai raiskausyritystä sekä lapsuudenaikaista seksuaalista hyväksikäyttöä. 

➤ Raiskauskriisikeskus tukinainen (www.tukinainen.fi): Apua, neuvontaa ja tukea seksuaalista väkivaltaa koskevissa asioissa.
Kriisipäivystys, puh. 0800 97899, ma-pe klo 9–15, la–su (myös aattoina ja pyhinä) klo 15–21.
Juristipäivystys, puh. 0800 97895, ma–to klo 13-16.