Arki ratkaisee painonhallinnassa

Monen laihduttajankin syöminen hieman karkaa viikonloppuisin. Ei haittaa, todettiin suomalais-yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa. Arki ratkaisee.

Moni laihduttaja on huomannut, ettei vaakaan kannattaisi mennä maanantaiaamuisin. Paino kun on viikonlopun jäljiltä noussut, joten puhti voi karata.

Suomen VTT:n, Tampereen teknillisen korkeakoulun ja yhdysvaltalaisen Cornellin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että useimpien ihmisten paino nousee viikonloppuisin. Viitenä arkipäivänä paino kuitenkin laskee, joten juhlasyöminen ei ratkaise painonhallintaa.

Cornellin yliopiston tiedotteessa kuitenkin todetaan tutkijoiden yllättyneen siitä, miten ratkaisevaa arjen syöminen oli painonhallinnassa.

80 koehenkilöä ohjeistettiin punnitsemaan itsensä joka aamu. Seuranta-aika vaihteli kahdesta viikosta vuoteen. Painonvaihteluiden perusteella heidät jaettiin kolmeen ryhmää: laihduttajiin, ylläpitäjiin ja lihoviin.

Pääsääntöisesti kaikkien paino vaihteli viikon aikana, mutta noin 60 prosenttia seuranta-aikana laihtuneista ihmisistä eli selkeässä viikkorytmissä painonsa kanssa. Heidän painavimmat päivänsä olivat sunnuntai tai maanantai, kevyimmät taas perjantai- tai lauantaiaamu.

Seuranta-aikana lihoneiden ihmisten painossa ei ollut selkeää viikonpäivistä riippuvaa rytmiä.

Tutkijat toteavatkin tiedotteessa, että painonhallinnassa on hyvä oppia tuntemaan viikoittaiset painonvaihtelut ja kiinnittää pyhäsyömisen sijasta suurin huomio arkeen. Paino on vaarassa jatkaa salakavalaa kohoamistaan, mikäli viikonlopun syömingeistä ei palaudu arkena.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.