Diabeteslääkitys saattaa venyttää lapsia

Tulokset viittaavat pitkään ja suurilla annoksilla lääkittyjen lasten kasvavan keskimäärin noin senttimetrin enemmän kuin samanikäisten, joita ei lääkitä metformiinilla.

Metformiini-diabeteslääke saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan kiihdyttää sillä lääkittyjen lasten pituuskasvua. Vaikutus havaitaan vasta suuremmilla lääkeannoksilla.

Jama Pediatrics -lehden julkaisemat tulokset viittaavat pitkään ja suurilla annoksilla lääkittyjen lasten kasvavan keskimäärin noin senttimetrin enemmän kuin samanikäisten, joita ei lääkitä metformiinilla.

Yhden senttimetrin muutos ei kuulosta suurelta, mutta koska useimmat asiaa selvittäneet tutkimukset ovat lyhytkestoisia ja niihin osallistuneet jo teini-iässä, todellisuudessa metformiiniin liitetty vaikutus voi olla suurempi kuin nämä tulokset antavat ymmärtää.

Lue lisää: Mikä on kuumeen raja?

Tulokset perustuvat kymmenen aikaisemman tutkimuksen ja 560 lapsen seurantatietoihin. Lapset olivat 8–16-vuotiaita tutkimusten alkaessa. Lääkitykset kestivät 3–48 kuukautta.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Pediatrics 2015;169:10321039

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.