Dieetin ja liikuntakuurin yhdistelmä ehkäisee tehokkaasti diabetesta

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat laajaan tutkimuskatsaukseen, jossa yhdistettiin laadukkaiden diabeteksen ehkäisyä selvittäneiden tutkimusten aineistoja.

Diabeteksen ehkäiseminen riskipotilailta onnistuu parhaiten, kun huomio keskitetään samanaikaisesti ruokavaliomuutoksiin ja liikunnan lisäämiseen. Yhdistelmäohjelmat ovat myös sitä tehokkaampia mitä intensiivisempiä ne ovat, yhdysvaltalaistutkimus vahvistaa.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat laajaan tutkimuskatsaukseen, jossa yhdistettiin laadukkaiden diabeteksen ehkäisyä selvittäneiden tutkimusten aineistoja. Osassa tutkimuksista dieetin ja liikunnan yhdistäviä ehkäisyohjelmia verrattiin tavalliseen hoitoon, osassa intensiivisiä ohjelmia verrattiin vähemmän intensiivisiin ja osassa pelkkään laihduttamiseen tai pelkkään liikuntaan. Laatukriteerit täyttäviä tutkimuksia löytyi lopulta 53.

Verrattuna tavalliseen hoitoon yhdistelmäohjelmiin osallistuneiden riski sairastua aikuistyypin diabetekseen pieneni noin 40 prosenttia. Lisäksi he laihtuivat enemmän ja heidän verensokeriarvonsa sekä verenpaineensa ja kolesteroliarvonsa paranivat enemmän.

Suurimmat vaikutukset havaittiin tutkimuksissa, joissa potilaat olivat saaneet yksilöllistä opastusta ja tukea laihduttamisessa ja liikkumisessa sekä tutkimuksissa, joissa liikunta- ja laihdutustavoitteet olivat kunnianhimoisia.

Tutkimuksiin osallistuneilla oli todettu niin sanottu esidiabetes eli heidän sokeriarvonsa olivat koholla, mutta eivät vielä täyttäneet varsinaisen diabeteksen kriteerejä. Osa potilaista täytti myös metabolisen oireyhtymän kriteerit eli heillä oli kohonneiden sokeriarvojen lisäksi vyötärölihavuutta, poikkeava rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Tällaiset potilaat ovat erityisen alttiita sairastumaan paitsi diabetekseen myös sydän- ja verisuonitauteihin.

Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lue myös:
Tutkimus: Diabeteksen puhkeamista edelsi runsas antibioottien käyttö
Parin minuutin pikatreenit korjaavat diabeetikon sydäntä
Diabetes voi ennakoida iäkkään muistisairautta

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Annals of Internal Medicine 2015;163:437451

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.