FDA muistuttaa parasetamolin ihohaitoista

Parasetamoli eli asetaminofeeni voi yksinäänkin aiheuttaa kuoleman. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA varoittaakin nyt lääkkeen vakavista ihoreaktioista.

USA:n elintarvike- ja lääkevirasto FDA muistuttaa asetaminofeenin eli parasetamolin vakavista ihohaitoista. Kolmeen tutkimusraporttiin vedoten virasto toteaa, että vuosina 1969–2012 voimakkaisiin ihoreaktioihin on sairastunut kymmeniä ja useita on kuollut.

Tapauksista 91:ssä oli kyseessä joko Stevens-Johnsonin syndrooma, epidermaalinen nekrolyysi (TEN) tai akuutti yleistynyt eksantematoottinen pustuloosi (AGEP). 12 potilasta menehtyi, ja 67 tarvitsi sairaalahoitoa.

Asetaminofeeni on useimmiten ollut näissä sairastumisissa käytössä ainoana lääkkeenä, ja annokset ovat olleet ohjeiden mukaisia.

– FDA:n mainitsemat ihoreaktiot ovat meilläkin tunnettuja ja lueteltu parasetamolivalmisteiden valmisteyhteenvedoissa. Vakava ihoreaktio on meilläkin raportoitu haittatapahtumana 1980-luvulla. Lievempiä reaktioita on myös ollut, mutta pääsääntöisesti niiden tarkka aiheuttaja on jäänyt epäselväksi, koska potilaalla on ollut käytössä parasetamolin lisäksi muitakin lääkkeitä, toteaa ylilääkäri Terhi Lehtinen Fimeasta.

Huomionarvoiseksi FDA:n tuoreen raportin tekeekin se, että kuolemaan johtava lääkehaitta voi johtua yksin parasetamolista.

– Meillä lääkkeiden turvallisuusprofiileja arvioiva Euroopan lääketurvallisuusvirasto EMA varmastikin tutustuu FDA:n raporttiin ja harkitsee sitten, otetaanko parasetamolia sisältävät lääkkeet uudelleen täälläkin arvioitaviksi. Nyt ei siis mitään uutta ja tuntematonta haittaa ole Yhdysvalloissakaan havaittu, Terhi Lehtinen painottaa.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla

Lause: "Kolmeen tutkimusraporttiin vedoten virasto toteaa, että viime vuosina voimakkaisiin ihoreaktioihin on sairastunut kymmeniä ja useita on kuollut" on korjattu 5.8. muotoon "Kolmeen tutkimusraporttiin vedoten virasto toteaa, että vuosina 1969–2012 voimakkaisiin ihoreaktioihin on sairastunut kymmeniä ja useita on kuollut."