Huono koulumenestys ennustaa alkoholiongelmia

Heikko koulumenestys voi olla merkki laajemmista ongelmista, jotka myöhemmin elämässä näkyvät muun muassa alkoholinongelmana.

Heikosti yläasteella pärjäävät saattavat ruotsalaistutkimuksen mukaan olla muita alttiimpia alkoholiongelmille aikuisiässä. Yhteys on voimakas etenkin miehillä.

Ruotsalaisten rekisteritutkimuksen perusteella huonosti yläasteella pärjänneistä jopa kahdeksan kertaa useampi kärsii alkoholiongelmasta 25–36-vuotiaana kuin ikätovereista, jotka menestyvät koulussa keskimääräistä paremmin.

Koulumenestyksen ja alkoholiongelmien yhteys on voimakas etenkin miehillä sekä varakkaiden perheiden lapsilla.

Heikko koulumenestys voi olla merkki laajemmista ongelmista, jotka myöhemmin elämässä näkyvät muun muassa alkoholinongelmana. Tutkijat toivovat, että heidän tuloksistaan on apua alkoholiongelmien vaarassa olevien nuorten tunnistamisessa ja auttamisessa.

Tutkimuksessa 950 000 vuosina 1973–1984 syntynyttä ruotsalaista seurattiin 15–16-vuotiaasta eli yläasteen päättymisestä vuoteen 2009 saakka. Päästötodistusten arvosanat ja tiedot sairaalahoitoa vaatineista alkoholin liikakäyttöön liittyvistä ongelmista saatiin rekistereistä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
International Journal of Epidemiology 2015;DOI:10.1093/ije/dyv006

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.