HUS-alueella elinsiirtojen ennätys

Elinsiirtojen tarve on Suomessa huomattavasti suurempi kuin siirtoja tehdään. Rajoittava tekijä on pula siirrännäisistä. Munuaissiirtoja voidaan lisätä aktiivisella omaisluovutusohjelmalla elävältä luovuttajalta.

Vuonna 2012 Hyksissä tehtiin ennätykselliset 310 elinsiirtoa. Keuhkonsiirroissa samoin kuin uusimmissa elinsiirroissa eli yhdistetyssä haiman- ja munuaissiirrossa ja suolensiirroissa aiemmat ennätykset rikkoontuivat.

Keuhkonsiirrot ovat tasaisesti lisääntyneet viime vuosina; toimenpiteestä on tullut turvallinen hoitomuoto monien viime vaiheen keuhkosairauksien hoidossa. Yhdistettyjä haiman- ja munuaisensiirtoja on Hyksissä tehty parin vuoden ajan. Vuonna 2012 niitä tehtiin kahdeksan, mikä on peräti kuusi enemmän kuin edellisvuonna. Vuoden aikana tehtiin myös kaksi suolensiirtoa, ja näistä toinen oli ensimmäinen aikuispotilaalle tehty siirto.

Eniten siirrettiin munuaisia: yhteensä 199.

Omat siirteet lisääntyivät merkittävästi

Vuonna 2012 elimiä saatiin 107 luovuttajalta viidestä eri yliopistosairaalasta ja 12 keskussairaalasta, mikä on 15 luovuttajaa enemmän kuin edellisvuonna.

HUS-alueelta saatiin viime vuonna 37 luovuttajaa, kun edellisvuonna elimiä saatiin 16 luovuttajalta. Hyvä tulos johtuu ennen muuta Meilahden sairaalan päivystysalueen luovutustoiminnan aktivoitumisesta; Meilahdesta saatiin 18 luovuttajaa.

Elinluovutustoiminnan aktivoimiseksi HUS-alueella perustettiin huhtikuussa 2012 laaja-alainen elinluovutustyöryhmä.

Tarve silti suurempi

Elinsiirtojen tarve on Suomessa huomattavasti suurempi kuin siirtoja tehdään. Rajoittava tekijä on pula siirrännäisistä. Munuaissiirtoja voidaan lisätä aktiivisella omaisluovutusohjelmalla elävältä luovuttajalta, mutta silti munuaissiirrännäisiäkin tarvitaan nykyistä enemmän aivokuolleilta luovuttajilta. Samoin muita elinsiirtoja pystytään lisäämään vain identifioimalla kaikki mahdolliset elinluovuttajat, HUS kertoo tiedotteessaan.

Kuva: Pixmac