Hyvä kunto nuorena suojaa aivohalvauksilta

Tulosten perusteella riski sairastua aivohalvaukseen suureni tasaisesti mitä huonompi aerobinen kunto ja lihaskunto miehellä oli ollut 18-vuotiaana.

Huono fyysinen kunto suurentaa keski-ikäisten vaaraa sairastua aivohalvauksiin, mutta sama saattaa koskea myös nuorempia. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan yhteys havaitaan jo kahdeksantoistavuotiailla.

Ruotsalaiset hyödynsivät yli 1,1 miljoonan vuosina 1968–2005 asepalveluksen suorittaneen kuntotestituloksia. Seuraavien 42 vuoden aikana vajaat 11 000 miestä sairastui aivohalvaukseen.

Tulosten perusteella riski sairastua aivohalvaukseen suureni tasaisesti mitä huonompi aerobinen kunto ja lihaskunto miehellä oli ollut 18-vuotiaana. Heikoiten kuntotesteissä menestyneiden sairastumisriski oli 70 prosenttia suurempi kuin testeissä hyvin pärjänneiden.

Yhteys koski aivoinfarkteja, aivoverenvuodosta johtuvia aivohalvauksia sekä lukinkalvonalaisia verenvuotoja. Tarkemmassa analyysissa aivohalvausriski liittyi vain heikkoon aerobiseen kuntoon, muttei lihaskuntoon.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Lue myös:
Liikunta ehkäisee naisten eteisvärinää
Pari tuntia viikossa liikuntaa riittää pidentämään elinikää

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Stroke 2015;46:1769-1776

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.