Kala auttaa dementian välttämisessä

Riski on sitä pienempi mitä useammin kalaa syö.

Säännöllisesti kalaa syövät näyttäisivät säästyvän dementialta muilta todennäköisemmin, tuore kiinalaistutkimus osoittaa. Riski on sitä pienempi mitä useammin kalaa syö. Havainnot vahvistavat olemassa olevaa tutkimusnäyttöä kalan ja kalarasvojen terveellisyydestä.

Tulosten perusteella Alzheimerin taudin ja muiden dementioiden riski pienenee noin 57 prosenttia jokaista viikoittaista kala-annosta kohden. Vielä voimakkaampi yhteys näkyi analyysissa, jossa tarkasteltiin DHA- eli dokosaheksaeenihapon saantia. Omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa DHA:ta on runsaasti kalassa.

Myös riski sairastua Parkinsonin tautiin tai dementiaa lievempään muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään havaittiin pienemmäksi henkilöillä, jotka saivat ravinnostaan runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja.

Nykytiedon valossa etenkin DHA- eli dokosaheksaeenihappo on muistin ja aivojen kannalta tärkeä. DHA:ta on aivoissa runsaasti, mutta se vähenee mm. Alzheimerin taudin myötä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde:
Intakes of fish and PUFAs and mild-to-severe cognitive impairment risks: a dose-response meta-analysis of 21 cohort studies. American Journal of Clinical Nutrition 2015.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Esa Ilmolahti