Kannabiksen käyttö tulisi lopettaa psykoosin jälkeen

Psykoosiin sairastuvien tulisi lopettaa kannabiksen käyttö tai ainakin vähentää sitä huomattavasti. Käytön jatkaminen suurentaa huomattavasti psykoosin uusiutumisen vaaraa.

Tiedot perustuvat brittitutkimukseen, johon värvättiin 256 ensimmäisen kerran psykoosiin sairastunutta 18–65-vuotiasta potilasta. Tutkijat selvittivät, miten usein potilaat käyttivät kannabista sairastumisen jälkeen, mutta myös kannabiksen vahvuuden.

Potilaista 25 prosenttia jatkoi kannabiksen käyttöä, 20 prosenttia oli lopettanut ja 40 prosenttia ei ollut koskaan käyttänyt säännöllisesti.

Kun potilaita seurattiin kahden vuoden ajan ensimmäisestä sairastumisesta, psykoosi uusiutui selvästi todennäköisimmin potilailla, jotka olivat jatkaneet kannabiksen käyttöä. Päivittäin polttavista ja vahvoja kannabislajikkeita käyttävistä jopa 58 prosenttia sairastui uudelleen.

Säännöllisesti kannabista käyttäneiden, mutta sairastumisen jälkeen käytön lopettaneiden riskit olivat kaikista pienimmät. Silti heistäkin 24 prosenttia sairastui uudelleen.

Aiemmissa tutkimuksissa kannabis on yhdistetty psykoosien kehittymiseen ja on todennäköisesti riskitekijä varsinkin nuorilla ja psykooseille jo valmiiksi alttiilla henkilöillä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Psychiatry-lehdessä.

Lähde: Effects of continuation, frequency, and type of cannabis use on relapse in the first 2 years after onset of psychosis: an observational study. Lancet Psychiatry 2016;DOI:10.1016/S2215-0366(16)30188-2

Uutispalvelu Duodecim

Kuva: Fotolia

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.