Kokeellista Ebola-rokotetta Länsi-Afrikkaan

Kanadan terveysviranomaisten edustaja, tohtori Gregg Taylor painottaa, että terveydenhuoltohenkilöstölle pitäisi antaa tämä rokote.

Kanada lahjoittaa noin 1 000 annosta kokeellista Ebola-rokotetta Länsi-Afrikkaan.

Kanada teki päätöksen sen jälkeen, kun WHO totesi, että kokeellisten rokotteiden käyttäminen Ebolan aiheuttamassa kriisissä on eettistä. Rokotetta on testattu vasta apinoilla.

Rokotteita on nyt kuitenkin rajallisesti ja saattaa kestää kuukausia, ennen kuin Länsi-Afrikkaan pystytään toimittamaan suurempia määriä.

Kanadan terveysviranomaisten edustaja, tohtori Gregg Taylor painottaa, että terveydenhuoltohenkilöstölle pitäisi antaa tämä rokote.

– Kun rokotteet mahdolliset hyödyt ylittävät mahdolliset haitat, rokote kannattaa, toteaa Ebola-rokotetta tutkinut Peter Walsh Cambridgen yliopistosta BMJ:ssä.

Ebola saattaa levitä myös Itä-Afrikkaan

Ebolan leviäminen myös Keniaan on suuri riski, varoittaa nyt WHO. Kenia on liikenteen solmukohta, jonne tulee paljon lentoja Länsi-Afrikasta.

WHO on julistanut Ebola-epidemian kansainväliseksi hätätilaksi. Ebolaan on kuollut jo yli 1 000 henkilöä ja ainakin 1 800 ihmisen epäillään sairastuneen tähän tautiin Guineassa, Liberiassa, Nigeriassa ja Sierra Leonessa.

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.