Lääkäreitä valistettiin – turhat antibioottikuurit vähenivät

Antibioottien liika ja turha käyttäminen on maailmanlaajuinen terveysuhka, sillä se lisää lääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja ja syö antibioottien tehoa.

Lääkärit voidaan saada vähentämään turhia antibioottikuureja, kunhan valistuskampanjoissa vedetään oikeista naruista. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tämä onnistuu käyttämällä lääkärien arvostamaa arvovaltaista lähdettä, sosiaalista painetta ja palautetta.

Brittien tutkimuksessa keskityttiin lääkärivastaanottoihin, jotka rekisteritietojen perusteella määräsivät huomattavasti enemmän antibiootteja kuin saman alueen muut toimijat. Puolet vastaanotoista toimi verrokkiryhmänä ja lopuille lähetettiin kirje Englannin terveyspalveluista vastaavan johtavan lääkärin nimissä. Kirjeessä lääkärivastaanoton kerrottiin määräävän 80 prosenttia enemmän antibiootteja kuin muiden lähialueen lääkäreiden. Lisäksi kirjeessä neuvottiin miten antibioottikuureja voisi käytännössä vähentää.

Kun tutkijat selvittivät, miten paljon antibiootteja lääkärit määräsivät seuraavan puolen vuoden aikana, he havaitsivat koeryhmään satunnaistettujen vähentäneen antibioottikuureja enemmän kuin verrokkien. Verrattuna verrokkiryhmään reseptit vähentyivät koeryhmässä runsaat 3 prosenttia, mikä käytännössä tarkoitti yli 73 000 reseptin vähennystä.

Tutkimuksen toisessa osassa kaikille vastaanotoille lähetettiin myös potilaille suunnattuja opaslehtisiä, mutta ne eivät vaikuttaneet antibioottikuurien määrään, tutkijat havaitsivat.

Tutkijat pitävät tutkimustaan tervetulleena esimerkkinä edullisesta ja helposti toteutettavasta kampanjasta, jolla turhia antibioottikuureja voidaan vähentää nopeasti. Tutkimuksesta ei käy ilmi olivatko kaikki määräämättä jääneet antibioottikuurit turhia, mutta tämä on tutkijoiden mukaan hyvin todennäköistä. Tulokset eivät myöskään paljasta kuinka pitkäaikaisia vaikutukset ovat.

Antibioottien liika ja turha käyttäminen on maailmanlaajuinen terveysuhka, sillä se lisää lääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja ja syö antibioottien tehoa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Lähde:
Provision of social norm feedback to high prescribers of antibiotics in general practice: a pragmatic national randomised controlled trial. Lancet 2016.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia