Liitto: Viisi sote-aluetta riittää

Lääkäriliiton näkemyksen mukaan hallituksen esitys sote-uudistukseksi ei paranna kansalaisten yhdenvertaisuutta tai terveyden pahenevaa sosioekonomista epätasa-arvoa.

Lääkäriliiton mielestä 19 maakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuottajaa on tarpeeton ja ylimääräinen hallintoporras. Viisi sote-aluetta riittää hyvin organisoimaan sote-palvelut. Nykyiset julkiset palveluntuottajat, kuten kuntien ja kuntayhtymien terveyskeskukset ja sairaanhoitopiirit voisivat jatkaa tuottajina ainakin uudistuksen alkuvaiheessa.

Liiton näkemyksen mukaan hallituksen esitys sote-uudistukseksi ei paranna kansalaisten yhdenvertaisuutta tai terveyden pahenevaa sosioekonomista epätasa-arvoa. Lääkäriliiton politiikanjohtaja Heikki Pärnäsen mielestä merkittävä osa avoterveydenhuollon palveluista on jatkossakin suljettu julkisen rahoituksen ulkopuolelle ja on siten vain osan väestön saavutettavissa.

– Sote-malli suosii aktiiviväestöä. Suuremmat tuottajaorganisaatiot ja entisestään keskittyvät lähipalvelut eivät pysty tarjoamaan palveluita vähäväkisemmille. Palvelujen keskittyminen vaatii potilailta entistä enemmän kyvykkyyttä ja omaa aktiivisuutta palvelujen hakemisessa – riski väliinputoajien määrän kasvusta on ilmeinen, Pärnänen sanoo.

Lääkäriliiton näkemyksen mukaan järjestäjien tärkein tehtävä on vastata kustannusvaikuttavien sosiaali- ja terveyspalveluiden yhdenvertaisesta alueellisesta saatavuudesta ja saavutettavuudesta.

– Käytettävissä olevat resurssit on kohdennettava tarkoituksenmukaisesti. Terveyspalvelujen järjestäjän on katsottava toimintaa ja kustannuksia kokonaisuutena pitkällä tähtäimellä. Huomiota tulisi kiinnittää enemmän tulevaisuuden ”kalliisiin potilaisiin”. Vain siten syrjäytymisen ehkäisemistä ja terveyden sosioekonomista epätasa-arvoa voidaan vähentää. Pärnänen sanoo.

Käy testaamassa ymmärrätkö "sotea" täältä.

Lue lisää: Valittujen lupaukset

Lähde:
Suomen Lääkäriliitto

Kuva:
Mikko Käkelä