Lisää näyttöä enterovirusten ja nuoruustyypin diabeteksen yhteydestä

Lisää näyttöä enterovirusten ja nuoruustyypin diabeteksen yhteydestä Kuva 1 / 1

Nuoruustyypin diabetekseen sairastuvien haimassa on merkkejä enterovirusinfektiosta jo sairastumisen aikoihin. Tuoreen tutkimuksen tulos vahvistaa käsitystä varhaisen enterovirusinfektion ja nuoruustyypin diabeteksen yhteydestä.

Tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja ne perustuvat kuuden 24–35-vuotiaana tyypin 1 diabetekseen sairastuneen kudosnäytteisiin. Näytteitä verrattiin elinluovutuksen tehneiden näytteisiin.

Enterovirusten proteiineja löytyi kaikkien diabetekseen sairastuneiden haimasaarekkeen soluista ja kahdessa yhdeksästä verrokkinäytteestä. Diabetespotilaiden haimanäytteissä oli myös lukuisia muita enterovirusinfektioon viittaavia merkkejä selvästi useammin kuin verrokkinäytteissä.

Tulokset osoittavat nuoruustyypin diabetekseen sairastuvien haiman saarekesoluissa olevan enteroviruksia ja vahvistavat käsitystä enterovirusten osuudesta nuoruustyypin diabeteksen synnyssä. Enterovirusinfektiot ovat kuitenkin hyvin yleisiä eikä sellaisen saaminen tarkoita automaattisesti nuoruustyypin diabetesta. Enterovirukset on yhdistetty diabetesriskiin myös suomalaistutkimuksissa.

Tutkimuksen teki kansainvälinen tutkijaryhmä, jossa oli mukana myös suomalaistutkijoita.

Uutispalvelu Duodecim

Diabetes Care 2015;64:1682–1687

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi