MRSA:ta löytyi suomalaisesta sianlihasta

MRSA:n tarttumista lihasta ihmiseen ei pidetä isona riskinä, kunhan lihan käsittelee hygieenisesti ja kypsentää kunnolla.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on valmistumassa kartoitus, jossa on tutkittu MRSA-bakteerin esiintyvyyttä vähittäismyynnissä olevasta tuoreesta sianlihasta. Vuoden 2015 aikana Evira tutkii kaikkiaan 300 tuoreesta sianlihasta otettua näytettä.

Marraskuuhun 2015 mennessä tutkituista 275 lihanäytteestä kuudesta on todettu MRSA-bakteeri. Niistä viisi oli kotimaista lihaa. Viimeisistä näytteistä saadaan tutkimustulokset tammikuun 2016 loppuun mennessä.

Elintarvike- ja rehumikrobiologian tutkimusyksikön johtaja, professori Anna-Liisa Myllyniemen mukaan sikatilojen MRSA-tartunnat ovat maailmanlaajuisestikin uusi asia.

– On todennäköistä, että vielä kymmenen vuotta sitten bakteeria ei olisi löydetty sianlihasta, hän sanoo.

Lihaa käsiteltävä hygieenisesti

Eviran mukaan kaikki tähän mennessä todetut MRSA-bakteerit ovat sioilla yleisesti esiintyvää tyyppiä. Sioille bakteeri aiheuttaa tautia vain harvoin.

MRSA-bakteeri voi levitä eläimestä toiseen ja tilalta tilalle. Myös ihminen voi välittää MRSA:n eläimestä ja sikalasta toiseen. Eviran mukaan leviämistä voi estää tautisuojaustoimilla ja välttämällä tarpeettomia eläinten siirtoja tilojen välillä. Tärkeää on myös se, että sikojen kanssa työskentelevät ja tiloilla vierailevat ovat huolellisia muun muassa suojavaatetuksen ja käsihygienian kanssa.

MRSA:n tarttumista lihasta ihmiseen ei pidetä isona riskinä. Bakteeri kuolee, kun sianliha kuumennetaan vähintään 75 asteeseen. Tartunnan ehkäisemiseen riittää siis hyvä keittiö- ja elintarvikehygienia.

Alun perin MRSA on tullut tunnetuksi sairaalabakteerina. MRSA:n yleistyminen sairaaloissa johtaa hoitoon liittyvien infektioiden lisääntymiseen ja vaikeuttaa antibioottihoitoa.

Lue myös:
MRSA:n torjunta yritetään yhtenäistää
Antibiootteja käytetään yhä enemmän

Lähde:
Evira

Kuva:
Panthermedia