Muista kertoa rokotuksista

Kirjoittajat arvioivat, että tapauksessa oltiin lähellä rokottamattomuuden aiheuttamaa kuolemantapausta.

Lääkärilehdessä julkaistussa tapausselostuksessa yksinkertainen rutiinikysymys pelasti pienen potilaan hengen. Kaikki alkaa siitä, kun keskussairaalan yhteispäivystykseen tuodaan hengenahdistuksesta kärsivä ja kuumeinen pikkulapsi. Terveyskeskuspäivystäjä toteaa, että oireet sopivat kurkunpäätulehdukseen. Lasta aletaan hoitaa diagnoosin mukaan, mutta tämän olo ei helpotukaan. Lapsi päätetään siirtää lastentautien infektio-osastolle.

Päivystysvuoro vaihtuu ja uusi takapäivystäjä sattuu kysymään vanhemmilta rutiinikysymyksen: "Onhan lapsi saanut normaalit rokotteet?" Vasta tuolloin selviää, että lasta ei ole rokotettu lainkaan.

Harvinainen kurkunkannen tulehdus

Nyt lääkärit alkavat epäillä kurkunkannen tulehdusta. Kyseessä on harvinainen, mutta hengenvaarallinen bakteeri-infektio kurkunkannessa. Infektio aiheuttaa kurkunkannen nopean turpoamisen, joka voi estää ilman kulun keuhkoihin.

Tulehduksen aiheuttaa yleensä Haemophilus influenzae tyyppi B -bakteeri (HiB), jota vastaan on olemassa tehokas rokote, joka on kuulunut rokotusohjelmaan vuodesta 1993.

HiB voi aiheuttaa kurkunkannen tulehduksen lisäksi rajuja verenmyrkytyksiä ja aivokalvontulehduksia. Sairauteen liittyy merkittävä kuolleisuus.

Lapsi lakkaa hengittämästä

Lapselta otetaan veriviljely ja hänelle aloitetaan suonensisäisesti kefuroksiimia. Päätetään, että lapsen nielu tutkitaan leikkaussalissa ja että hänelle asetetaan intubaatioputki. Leikkaussaliin saavuttua lapsi lakkaa hengittämästä. Hänet intuboidaan ja siirretään hengityskoneessa jatkohoitoon yliopistosairaalan teho-osastolle.

Lapsi toipuu ja pääsee kotiin noin viikon päästä sairastumisen jälkeen. Veriviljelynäytteestä vahvistetaan Haemophilus influenzae tyyppi B -bakteeri (HiB).

Kuvatussa tapauksessa moni asia osui kohdalleen. Lapsen rokotuksista muistettiin kysyä ja lastenanestesiologikin oli junasta myöhästymisen takia vielä sairaalalla, kun häntä tarvittiin. Lapsi saatiin pelastettua.

Tapausselostuksen kirjoittajat kuitenkin arvioivat, että oltiin lähellä rokottamattomuuden aiheuttamaa kuolemantapausta. He toteavat, että Hemofilus tyyppi B ei ole kadonnut Suomesta, eikä laumaimmuniteettiin voi rajattomasti luottaa. Tapausselosteen lopussa todetaankin: "Rokotuskriittinen ilmapiiri saattaa tuoda päivystyksiin potilasryhmiä, jotka mielellämme jättäisimme lääketieteen historian sivuille.

Lähde:
Lääkärilehti: ”Se yöllä tullut laryngiittipotilas”

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia