Onko palamaton tupakka vaarattomampi?

Heat not burn -tupakassa (IQOS) tupakanlehdistä valmistettu puriste kuumennetaan ladattavassa laitteessa.

Philip Morris International toi viime vuonna markkinoille Heat not burn -tupakan (IQOS). Siinä tupakanlehdistä valmistettu puriste kuumennetaan ladattavassa laitteessa korkeintaan 300 celsiusasteeseen. Perinteisen palavan savukkeen päässä lämpötila nousee 600–900 asteeseen.

Onko tuote vaarattomampi kuin perinteiset savukkeet, erikoislääkäri Hannu Vierola Lääkärit tupakkaa vastaan -työvaliokunnasta?

– Portugalissa juuri pidetyssä Euroopan syöpäjärjestöjen ECTOH-kongressissa näitä uusia tupakkateollisuuden tuotteita verrattiin osuvasti Troijan hevoseen, josta on paras pysyä erossa. Tupakointi kannattaa lopettaa tutkituilla nikotiinikorvaustuotteilla tai varenikliinilla.

Vierola kysyy, houkutteleeko IQOS tupakoimattomia lapsia ja nuoria kokeilemaan tupakointia ja auttaako se tupakoinnin lopettamisessa.

Ei ole rekisteröity lopettamisvälineeksi

Philip Morris International -yhtiön mukaan IQOS:n kohderyhmänä ovat aikuiset tupakoitsijat, jotka eivät halua lopettaa.

Yhtiössä tieteellistä yhteistyötä koordinoivan LKT, kardiologi Claude Guironin mukaan ennen tuotteen lanseerausta tehdyissä kuluttajien havaintoja ja käyttäytymistä selvittävissä tutkimuksissa vähemmän kuin prosentti ei-tupakoitsijoista ja vähemmän kuin 5 prosenttia tupakoinnin lopettaneista oli kiinnostunut käyttämään IQOS:a. Sama trendi on havaittu lanseerauksen jälkeen tehdyissä tutkimuksissa Japanissa ja Italiassa.

– Tulokset olivat samansuuntaisia iästä riippumatta, Guiron toteaa.

Hänen mukaansa IQOS:a ei ole rekisteröity tupakoinnin lopettamisvälineeksi. Terveyden kannalta parasta on lopettaa nikoiinituotteiden käyttö.

Vierola kuvaa, että italialaisessa tutkimuksessa IQOS:n polttaminen tuotti huoneilmaan neljä kertaa vähemmän erittäin pieniä hiukkasia kuin perinteisesti poltettu savuke.

– Kuitenkin nämä partikkelit pääsevät pienimpiinkin keuhkorakkuloihin. Tutkijat kertoivat IQOS:n tupakoimisen vastaavan 10 minuutin oleskelua kovassa liikenneruuhkassa pienhiukkasmäärän suhteen (Protano 2016).

Ei terveysväitteitä

Guiron kertoo, että jokainen IQOS:iin liittyvä terveysväite tarvitsee tuekseen kattavan tieteellisen, mielellään puo­lueettomien tutkijoiden ja lainsäätäjien vahvistaman näytön.

– Tällä hetkellä emme esitä kuluttajille terveysväitteitä.

Guiron kuvaa, että laboratoriotestien perusteella IQOS:sta syntyvä höyry on ratkaisevasti erilainen kuin tupakan­savu, koska palamista ei tapahdu.

– Koska tupakka kuumenee vain noin 300 asteeseen, savua ei synny, ja haitallisten tai mahdollisesti haitallisten yhdisteiden osuus höyryssä on keskimäärin 90 prosenttia pienempi kuin poltettavan tupakan savussa.

Vierola huomauttaa, että mukana on häkää ja karsinogeenisia PAH-yhdisteitä.

– Itse en hengittelisi IQOS:n pääs­töjä. Kotitestissä voisi kuvitella, että tu­pakanlehdet synnyttävät melkoisia käryjä hellan kuumalla levyllä, myös häkää. Hellan levyn maksimilämpötila on 300 celsiusastetta, eli sama kuin IQOS:ssa. Savua ja haittoja syntyy siis ilman ­tulta.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
Kuva: Fotolia