Pohjois-Savossa asuvat Suomen sairaimmat ihmiset — nyt pahoinvointi halutaan kääntää hyvinvoinniksi

Mieliteko-ohjelma pureutuu savolaisten mielenterveyteen ja päihdeongelmiin.

Terveelliset elämäntavat vaikuttavat myönteisesti mielenterveyteen.
Adobe/AOP
Terveelliset elämäntavat vaikuttavat myönteisesti mielenterveyteen.

Pohjois-Savossa asuvat Suomen sairaimmat ihmiset.

Erityisesti päihteiden käytössä ja mielenterveyssairastavuudessa on iso ero Pohjois-Savon ja muun maan välillä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sairastavuusindeksi.

Lue lisää: Sairain maakunta

Mieliteko-ohjelma haluaa kääntää Pohjois-Savon pahoinvoinnin hyvinvoinniksi. Ohjelma alkoi elokuussa 2021 ja loppuu 2030. Sitä toteutetaan hankerahoituksen turvin vaiheittain.

Mielenterveysongelmat pyritään arkipäiväistämään, ettei niihin liittyisi häpeää.

Tärkeintä on saada aikaan muutosta ihmisten ajattelussa ja toiminnassa. Siksi aktivoimme muun muassa elämäntapojen muutokseen, painottaa ohjelmaa johtava Helena Länsimies.

– Terveellisillä elämäntavoilla on erittäin suuri merkitys mielenterveyteen. Avain muutokseen on usein ihmisessä itsessään ja pienissä arkisissa teoissa. Tämän vuoksi lanseerasimme kymmenen miljoonaa pientä tekoa hyvän mielen puolesta. Haluamme olla niin äänekkäitä ja näkyviä, että saamme ihmiset pysähtymään ja ajattelemaan.

Mielenterveysongelmat pyritään arkipäiväistämään, ettei niihin liittyisi häpeää. Tavoitteena on, että ihmiset osaavat tunnistaa mielenterveyteen ja päihteiden käyttöön liittyvät haasteet ja hakeutua ajoissa hoitoon. Ketään ei saa leimata niiden vuoksi.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.