Polven nivelkierukoita ei tarvitse aina leikata – liikunta hoitaa yhtä hyvin

Polven nivelkierukan repeämä hoidetaan yleensä leikkauksella, mutta uusimpien tutkimustulosten valossa fysioterapeutin ohjaamat liikuntaharjoitukset ajaisivat saman asian.

Havainnot viittaavat nivelkierukkaleikkausten olevan todennäköisesti hyödyttömiä suurelle osalle potilaista.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat 140 keskimäärin 50-vuotiaan potilaan seurantatietoihin. Osana tutkimusta puolet potilaista satunnaistettiin leikkaukseen ja puolet 12 viikon mittaiseen fysioterapiaan. Kaikilla potilailla oli degeneratiivisen vamman aiheuttama kierukkarepeämä. Heillä ei ollut nivelrikkoa.

Kahden vuoden seurannan perusteella liikunta ja leikkaushoito kummatkin lievittivät potilaiden kipuja yhtä paljon eikä vakavia haittavaikutuksia havaittu kummassakaan ryhmässä. Näin ollen fysioterapeutin ohjaamat liikuntaharjoitukset olivat yhtä tehokkaita kuin kierukkaleikkaus. Liikunta myös vahvisti potilaiden lihaksia, tulokset osoittivat.

Suomessa tehdään arviolta 10 000 polven kierukkarepeämän leikkausta vuosittain, mutta vaikka se on yleisin ortopedinen leikkaus, sen tehoa ei pitkään aikaan tutkittu. Kun tutkimuksia alettiin vihdoin tehdä, leikkauksen hyödyt potilaille havaittiin hyvin vähäisiksi. Nyt julkaistut tulokset vahvistavat tätä kuvaa entisestään ja osoittavat liikunnan olevan varteenotettava vaihtoehto leikkaukselle.

Lähde: Exercise therapy versus arthroscopic partial meniscectomy for degenerative meniscal tear in middle aged patients: randomised controlled trial with two year follow-up. BMJ 2016;354:13740

Uutispalvelu Duodecim

Co­pyright Duo­decim 2016. Kaik­ki oi­keudet pidä­tetään. Mate­riaalin uu­delleen jul­kaisu ja edelleen levit­tä­minen on kiel­letty il­man kirjal­lista lu­paa.

Kuva: Fotolia