Riittävä unensaanti suojaa sydäntä

Tuoreen tutkimuksen mukaan riittävän pitkät yöunet vähensivät sydän- ja verisuonisairauksien sekä niiden aiheuttaman kuoleman riskiä niillä, jotka elivät muutenkin terveellisesti.

Tuoreen tutkimuksen mukaan riittävä liikunta, terveellinen ruokavalio, vähäinen alkoholinkulutus ja tupakoimattomuus vähentävät merkittävästi sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Kun niihin lisätään riittävä unensaanti, sairastumisriski pienenee entisestään.

Alankomaissa tehdyssä kohorttitutkimuksessa seurattiin 8 128 miehen ja 9 759 naisen sairastuvuutta sydän- ja verisuonisairauksiin yli kymmenen vuoden ajan. Tutkitut olivat tutkimuksen alkaessa 20–65-vuotiaita eivätkä sairastaneet kyseisiä sairauksia.

Tutkimusjakson päättyessä 607 henkilöä oli saanut joko sydäninfarktin tai aivohalvauksen. Näistä 129 oli johtanut kuolemaan.

Terveellisiä elämäntapoja noudattaneilla oli 57 prosenttia pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja 67 prosenttia pienempi riski kuolla niihin kuin niillä, joiden elämäntapoihin kuului vain yksi tai ei yhtään terveyttä edistävistä tekijöistä (liikunta, välimerellinen ruokavalio, vähäinen alkoholinkäyttö ja tupakoimattomuus).

Niillä, joiden elämäntapoihin kuuluivat kaikki neljä edellä mainittua tekijää ja jotka niiden lisäksi nukkuivat öisin seitsemän tuntia tai enemmän, riski pieneni entisestään. Heillä oli 65 prosenttia pienempi riski sairastua ja 83 prosenttia pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin, European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan.

– Jos kaikki tutkitut olisivat noudattaneet kaikkia viittä terveellistä elämäntapatekijää, 57 prosenttia kuolemaan johtaneista sydäninfarkteista tai aivohalvauksista olisi teoriassa voitu estää tai lykätä, tutkijat kommentoivat Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lue lisää:

Suomalaisten verenpaine yhä kansainvälisesti korkealla tasolla

Ylipaino lisää sydämen vajaatoiminnan riskiä

Helle rasittaa sydäntä

Yövalvominen voi aiheuttaa painonnousua