Sokerilimut mahdollisesti yhteydessä myös verenpaineongelmiin

Merkittävin sokerilimujen terveyshaitta on ylipainoisuus, joka lisää mm. diabeteksesta ja sydänsairauksista johtuvia kuolemia.

Sokeroituja virvoitusjuomia päivittäin juovat lihovat ja sairastuvat mm. diabetekseen tavallista todennäköisemmin. Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan samalla heille saattaa kehittyä myös verenpainetauti.

Kanadalaisten tulokset perustuvat kuuden tutkimuksen ja 240 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella päivittäin vähintään yhden limutölkillisen nauttivien riski sairastua verenpainetautiin on noin 8–12 prosenttia suurempi kuin sokeroituja juomia vain harvoin juovien.

Tulokset viittaavat päivittäin sokerijuomia nauttivien sairastuvan verenpainetautiin hieman muita todennäköisemmin, mutta sokerijuomien lisäksi hyvin moni muukin seikka ja elintapa on voinut vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin. Sokerijuomien päivittäinen nauttiminen voikin olla merkki muutenkin epäterveellisestä ruokavaliosta, tutkijat kirjoittavat.

Sokeroitujen virvoitusjuomien ja muiden sokerijuomien terveyshaittoihin on kiinnitetty paljon huomiota lähivuosina. Hiljattain julkaistiin mm. tutkimus, jonka mukaan vuosittain mahdollisesti jopa 200 000 ihmistä menehtyy sokeroitujen virvoitusjuomien aiheuttamiin sairauksiin. Merkittävin sokerilimujen terveyshaitta on ylipainoisuus, joka lisää mm. diabeteksesta ja sydänsairauksista johtuvia kuolemia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.107243

Kuva: Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.