Suomalaiset sairaalat pohjoismaiden tehokkaimpia

Suomalainen erikoissairaanhoito pärjää hyvin pohjoismaisessa tuottavuusvertailussa.

Suomalainen erikoissairaanhoito pärjää hyvin pohjoismaisessa tuottavuusvertailussa, kertoo THL.

Laitoksen mukaan erikoissairaanhoidon palvelut on pystytty tuottamaan suomalaisissa sairaaloissa jo pitkään edullisemmin kuin muissa Pohjoismaissa. Terveydenhuollon palkkataso ja palveluiden käyttö vaikuttavat kustannuseroihin, mutta eivät selitä eroja kokonaan.

Uusi Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan erikoissairaanhoitoa vertaileva tutkimus osoittaa, että Suomessa ja Ruotsissa erikoissairaanhoidon rahoitus ja hallinto toimivat hajautetummin kuin Norjassa ja Tanskassa. Lisäksi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö näyttää Suomessa olevan parempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

Suomessa potilaat, jotka eivät enää tarvitse erikoissairaanhoidon vuodeosastohoitoa, voivat usein käyttää terveyskeskusten vuodeosastoja. Vastaavaa erikoissairaanhoidon resursseja säästävää järjestelyä ei THL:n mukaan muissa Pohjoismaissa ole.

Tutkimus vertaili tuottavuuseroja vuosien 2005–2007 välillä.

– Erot johtuvat ennen kaikkea maakohtaisista eroista terveydenhuollon rakenteissa, eivät niinkään eroista sairaaloiden välillä. Suomen sairaalat toimivat järjestelmässä, jossa on mahdollista toimia tehokkaammin kuin vastaavissa järjestelmissä muissa Pohjoismaissa, tutkija Hanna Rättö kertoo tiedotteessa.

Somaattista erikoissairaanhoitoa vertaileva tutkimus perustui kyselytutkimukseen erikoissairaanhoidon toimipaikkojen sijainnista sekä sairaaloiden hallinnosta ja ohjaamisesta.

Käynnissä olevassa EuroHope-tutkimuksessa selvitetään hoidon laadun ja vaikuttavuuden yhteyttä tuottavuuteen. THL:n mukaan tällöin voidaan arvioida, onko suomalaisten sairaaloiden hyvä tuottavuus saatu aikaan huonommalla hoidon laadulla vai pystytäänkö Suomessa tuottamaan edullisesti erikoissairaanhoidon palveluja, joiden laatu on parempaa tai ainakin yhtä hyvää kuin muissa Pohjoismaissa.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Panthermedia