Tupakkalait vähentävät nuorten tupakointia ja aloittamista

Etenkin sydän- ja verisuonitaudit, aivohalvaukset sekä hengityssairaudet ovat vähentyneet monissa maissa sen jälkeen, kun niissä on otettu käyttöön passiivista tupakointia vähentävät tupakkalait.

Julkisilla paikoilla ja työpaikoilla tupakoinnin kieltävät lait ovat todennäköisesti vähentäneet myös nuorten ja nuorten aikuisten tupakointia, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tupakkalait saattavat näin ollen vähentää tupakoinnin haittoja luultua enemmän.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat laajaan vuosina 1997–2007 kerättyyn kyselyaineistoon. Tutkimukseen osallistui noin 4 000 yhdysvaltalaista, jotka olivat 12–17-vuotiaita tutkimuksen alkaessa.

Tulokset osoittivat, että vuosina 1997–2007 tupakoinnin aloittavien nuorten määrä tippui yli kolmanneksella osavaltioissa, joissa tupakointi kiellettiin työpaikoilla. Ravintoloiden ja baarien tupakkakiellot eivät vaikuttaneet tupakoinnin aloittamiseen, mutta ne saattoivat vähentää poltettujen tupakoiden määrää, tuloksista ilmenee.

Tupakkalakien teho on todettu monissa tutkimuksissa tätäkin ennen. Etenkin sydän- ja verisuonitaudit, aivohalvaukset sekä hengityssairaudet ovat vähentyneet monissa maissa sen jälkeen, kun niissä on otettu käyttöön passiivista tupakointia vähentävät tupakkalait. Suomessa työpaikat ovat olleet savuttomia vuodesta 1995 ja ravintolat asteittain vuodesta 2007.

Tutkimus julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

kuva: Panthermedia