Tutkimus: HPV-rokote ei lisää riskiä sairastua MS-tautiin

Tutkijat seurasivat noin neljää miljoonaa tyttöä ja naista vuosina 2006–2013.

Riski sairastua MS-tautiin ei näyttäisi kasvavan HPV-rokotteen ottamisen jälkeen. Näin todetaan ruotsalais-tanskalaisessa tutkimuksessa, joka on julkaistu tiedelehti JAMAssa (Journal of the American Medical Association).

Tutkijat seurasivat noin neljää miljoonaa tyttöä ja naista vuosina 2006–2013. Tutkittavat olivat 10–44 vuoden ikäisiä. Verrattaessa HPV-rokotteen saaneita rokottamattomiin ei löydetty viitteitä siitä, että rokote lisäisi riskiä sairastua MS-tautiin tai sen kaltaisiin sairauksiin.

Tutkijat huomauttavatkin, että heidän tutkimuksensa ei tue aiempia näkemyksiä siitä, että HPV-rokotteella olisi yhteys MS-taudin sairastumisen riskiin.

HPV-rokote torjuu syöpää estämällä papilloomavirustartuntoja ja se tehoaa parhaiten, kun se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Rokotteen voi kuitenkin antaa, vaikka henkilö olisi jo aloittanut sukupuolielämän.

Suomessa rokotteen saavat kansallisessa rokotusohjelmassa ilmaiseksi 6.-luokkalaiset tytöt ja 7.–9.-luokkalaiset tytöt rokotusohjelman kahtena ensimmäisenä vuonna. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista.

Lähde:
Karolinska Institutet
Quadrivalent HPV Vaccination and Risk of Multiple Sclerosis and Other Demyelinating Diseases of the Central Nervous System
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kuva:
Panthermedia