Tutkimus: Syntymäjärjestys voi vaikuttaa naisen painoon

Ruotsalaisten tulokset osoittavat esikoisten olevan usein nuorempia siskojaan isompia aikuisena, mutta tutkimus ei pysty osoittamaan, että yhteys johtuu vain ja ainoastaan syntymäjärjestyksestä tai siihen läheisesti liittyvistä seikoista

Esikoisena syntyvät tytöt ovat aikuisena usein lihavampia kuin myöhemmin syntyvät sisarukset. Sama on aiemmin havaittu myös miehillä.

Tiedot käyvät ilmi ruotsalaistutkimuksesta, jossa tarkasteltiin kaikkiaan 13 000 aikuisen sisarparin pituus- ja painotietoja. Tiedot oli kerätty naisten äitiysneuvolakäynneillä heidän ollessaan raskausviikoilla 10–12. Puolet naisista oli esikoisia.

Esikoisista noin 30 prosenttia useampi oli ylipainoinen ja 40 prosenttia useampi selvästi lihava. Heidän painoindeksinsä oli lisäksi keskimäärin korkeampi ja he olivat aavistuksen pitempiä kuin nuoremmat siskonsa.

Ruotsalaisten tulokset osoittavat esikoisten olevan usein nuorempia siskojaan isompia aikuisena, mutta tutkimus ei pysty osoittamaan, että yhteys johtuu vain ja ainoastaan syntymäjärjestyksestä tai siihen läheisesti liittyvistä seikoista. Aiempien tutkimusten valossa tämä on kuitenkin mahdollista.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää: Sokerivero ei riitä

Lähde:
Journal of Epidemiology & Community Health 2015;DOI:10.1136/jech-2014-205368

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.