Tutkimus: Vauva tarvitsee nukkumisrutiineja

Jos alle 8 kuukauden ikäisen vauvan laittaa nukkumaan säännöllisesti samoihin aikoihin päivässä, vauva nukahtaa nopeammin ja herää yöllä harvemmin.

Meneillään olevan Lapsen uni ja terveys -tutkimuksen mukaan nukkumisrutiineista on hyötyä. Jos alle 8 kuukauden ikäisen vauvan laittaa nukkumaan säännöllisesti samoihin aikoihin päivässä, vauva nukahtaa nopeammin ja herää yöllä harvemmin. Rutiineista ei kuitenkaan näyttänyt olevan hyötyä vielä kolmen kuukauden ikäisillä vauvoilla.

Vauvan unenlahjat ovat tärkeitä. Ensinnäkin oppiminen perustuu siihen, että nukkuessa hermosolujen yhteyksiä vahvistuu ja sammuu. Toiseksi tutkimukseen osallistuneet äidit kertoivat masentuneisuudesta, jos heidän vauvansa ei vielä kahdeksan kuukauden ikäisenä osannut rauhoittua nukkumaan.

Tutkija Anneli Kylliäinen uskoo, että tutkimuksesta on aikanaan hyötyä pienten vauvojen vanhemmille. Siinä yritetään selvittää myös, mikä merkitys ensimmäisen elinvuoden unella on lapsen myöhemmälle kehitykselle.

Tutkimuksessa on mukana lähes 1 700 perhettä Tampereen seudulta. Vanhemmat ovat vastanneet kyselyyn ennen lapsen syntymää sekä lapsen ollessa kolmen, kahdeksan, 18:n ja 24 kuukauden ikäinen. Viimeiset vastaukset 24 kuukauden ikäisten lasten vanhemmilta saadaan tammikuun lopulla. Tutkijat toivovat voivansa seurata unitutkimukseen osallistuneiden lasten kehitystä vielä pidemmällekin.

Tutkimus tehdään yhteistyössä Tampereen yliopiston, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen sekä Itä-Suomen ja Helsingin yliopistojen kanssa.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Lue myös:
Lapsuuden unihäiriöiden arviointi ja hoito
Nukkumaanmenoajat vaikuttavat lapsen oppimiskykyyn