Työryhmä täsmentäisi aselain ilmoitusvelvollisuutta

Sisäministeriön työryhmä suunnittelee rajauksia lääkärin ilmoitusvelvollisuuteen. Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen arvioi, että suunniteltu muutos olisi parannus aiempaan.

Sisäministeriön työryhmä suunnittelee rajauksia lääkärin ilmoitusvelvollisuuteen. Lääkärillä olisi jatkossa velvollisuus ilmoittaa poliisille potilaansa sopimattomuudesta aseluvan haltijaksi kahdenlaisissa tapauksissa.

Ilmoitusvelvollisuus koskisi tilanteita, joissa potilas on oikeuspsykiatrisessa tutkimuksessa todettu itselleen tai toiselle vaaralliseksi.

Lääkärillä olisi ilmoitusvelvollisuus myös silloin, kun potilas on otettu tahdosta riippumattomaan hoitoon itsemurhayrityksen vuoksi ja arvioitu olevan vaaraksi itselleen tai muille.

Lisäksi lääkärillä ja muilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä olisi oikeus tehdä ilmoitus, jos arvioi potilaan olevan terveydentilansa tai käyttäytymisensä perusteella sopimaton pitämään hallussaan ampuma-asetta.

Ilmoituksia voitaisiin säilyttää poliisin tietojärjestelmissä enintään kolme vuotta.

– Suunnitellussa mallissa ilmoitusvelvollisuus on kiistaton, eikä tulkinnanvarainen niin kuin tähän asti, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen.

Ihalainen arvioi, että uudistuksen jälkeen ilmoitusvelvollisuus ei haittaa lääkärin työtä kohtuuttomasti eikä potilaiden yksityisyydensuoja vaarannu.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta