Uniapnean hoitaminen voi estää eteisvärinän uusiutumista

Analyysi osoitti, että uniapnean hoitaminen CPAP-ylipainehengityshoidolla pienensi eteisvärinän uusiutumisen riskiä lähes 60 prosenttia.

Uniapneahoidossa käytettävä ylipainehengityshoito vähentää paitsi uniapneaa myös ehkäisee eteisvärinäoireiden uusiutumista, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Uniapnea tiedetään eteisvärinän riskitekijäksi, joten sen hoitaminen voi hyvinkin tepsiä eteisvärinään.

Tutkimuksessa yhdistettiin seitsemän aikaisemman tutkimuksen ja yli tuhannen uniapneaa potevan eteisvärinäpotilaan tiedot. Analyysi osoitti, että uniapnean hoitaminen CPAP-ylipainehengityshoidolla pienensi eteisvärinän uusiutumisen riskiä lähes 60 prosenttia.

Tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta tutkijat silti uskovat, että huomattavan monet eteisvärinäpotilaat voisivat hyötyä uniapnean hoitamisesta. Uniapneaselvitysten tulisikin kuulua osaksi eteisvärinäpotilaiden rutiinitutkimuksia, tutkijat kirjoittavat.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa muun muassa sydämen tykytystä, hengenahdistusta, väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Journal of the American College of Cardiology: Clinical Electrophysiology -lehdessä.

Uniapneaa käsittelevän videon löydät täältä.
Lue myös tiedeartikkeli:
Uniapnea yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Journal of the American College of Cardiology: Clinical Electrophysiology 2015

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.