Vanha veri on tuoreen veroista

Tutkimustulokset ovat tervetulleita. Verensiirroissa tuoretta verta on usein pidetty turvallisempana kuin säilöttyä.

Verensiirroissa tuoretta verta pidetään usein turvallisempana kuin jo jonkin aikaa säilöttyä, mutta uuden tutkimuksen mukaan ne ovat aivan yhtä hyviä. Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Tutkimukseen osallistui 32 000 verensiirron tarvitsevaa sairaalapotilasta neljästä eri maasta. Osana tutkimusta potilaat satunnaistettiin saamaan joko tuoretta verta tai hieman vanhempaa.

Kun tutkijat vertasivat potilasryhmien kuolleisuutta, niiden välillä ei havaittu eroja. Kummassakin ryhmässä noin 9 prosenttia potilaista menehtyi, ja tämä havaittiin riippumatta potilaiden verityypistä, diagnoosista, sairaalasta ja kotimaasta.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä nykyään verta voidaan säilöä noin 40 päivän ajan, ja usein käytäntönä on käyttää vanhimmat veret ensin, jotta ne eivät pääse vanhentumaan.

Vaikka veren ikä ei näyttäisi vaikuttavan potilaiden ennusteeseen, veren luovuttaneen iällä ja sukupuolella saattaa olla merkitystä. Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa potilaiden kuolleisuus havaittiin hieman suuremmaksi, jos he saivat nuorten tai naisten luovuttamaa verta. Tarkkaa syytä tälle ei vielä tiedetä.

Lähde: Effect of Short-Term vs. Long-Term Blood Storage on Mortality after Transfusion. New England Journal of Medicine 2016;DOI:10.1056/NEJMoa1609014.

Uutispalvelu Duodecim

Kuva: Fotolia

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.