Verenpainetauti harvinaisempi hedelmiä suosivilla

Säännöllisesti hedelmiä syövät säästyvät verenpainetaudilta muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Säännöllisesti hedelmiä syövät säästyvät verenpainetaudilta muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat kolmen suuren tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella hedelmiä ainakin neljästi viikossa nauttivat säästyvät verenpainetaudilta noin kymmenen prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka syövät hedelmiä harvemmin.

Samanlainen, mutta hieman heikompi yhteys havaittiin osallistujilla, jotka lisäsivät hedelmien syömistä tutkimusten seurantojen aikana. Tutkimuksiin osallistui yhteensä lähes 190 000 naista ja miestä.

Kun tutkijat tarkastelivat yksittäisiä ruoka-aineita, varsinkin omenat, päärynät, viinirypäleet ja rusinat, mutta myös tofu, soijapavut, porkkanat ja parsakaali liittyivät pienentyneeseen sairastumisriskiin. Kasvisten kokonaiskulutus ei kuitenkaan vaikuttanut verenpainetaudin riskiin tässä tutkimuksessa.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että pitkäaikainen hedelmien syöminen, mutta myös hedelmien lisääminen ruokavalioon, auttaa verenpainetaudin ehkäisyssä. On silti todennäköistä, että osa hedelmiin nyt liitetystä vaikutuksesta selittyy hedelmiä suosivien muutenkin terveellisestä ruokavaliosta ja elämäntavoista.

Lähde: Fruit and Vegetable Consumption and the Incidence of Hypertension in Three Prospective Cohort Studies. Hypertension 2015.

Kuva: Panthermedia

Uutispalvelu Duodecim.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.