Viileä ja kuiva ilmasto suosii pikkulasten pneumokokkitartuntoja

Tutkijoiden mukaan olisi hienoa, jos pneumokokki voitaisiin saada päiväkodeissa kuriin ilmankostuttajilla.

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmasto vaikuttaa pneumokokkien kykyyn tarttua kantajasta toiseen. Näyttää nimittäin siltä, että viileä ja kuiva ilma suosii tartuntoja. Sen sijaan muut kausiluontoiset hengitystieinfektiot eivät näytä aiheuttavan edes epäsuorasti pneumokokkien kausivaihtelua.

Tutkimustulos syntyi analysoimalla suuri kohorttiaineisto lapsista, joita oli seurattu kuukausittain syntymästä kahden vuoden ikään saakka. Verrattuna kosteaan ja lämpimään kauteen riski saada pneumokokkitartunta kaksinkertaistui viileän ja kuivan kauden aikana.

Tutkijat keräsivät näytteet Thaimaan ja Burman rajalla sijaitsevalta pakolaisleiriltä, ja jokaisesta positiivisesta näytteestä selvitettiin sen sisältämien pneumokokkikantojen koko perimä Sangerin genomikeskuksessa, Englannissa. Vertailuaineistoina käytettiin Keniasta ja eteläisestä Yhdysvalloista peräisin olevia kohortteja, joissa nähtiin vastaava pneumokkien kantajuuden maksimoituminen viileämmän ja kuivemman kauden aikana.

Tutkimus on osa Elina Nummisen väitöskirjaprojektia, jossa selvitetään bakteerien transmissio- ja populaatiodynamiikkaa laskennallisen mallinnuksen keinoin. Tutkimusta johti professori Jukka Corander.

Ilmankosteuttajat päiväkoteihin?

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet että influenssaa aiheuttavat virukset pärjäävät hyvin kuivassa ja viileässä ilmastossa. Itse virus pysyy pidempään toimintakykyisenä näissä olosuhteissa ja lisäksi limakalvojen puolustuskyky heikkenee.

– Äskettäin on kokeellisesti osoitettu, että myös tavallista nuhakuumetta aiheuttavien rhinovirusten kyky monistua nenän kudoksissa parani merkittävästi, kun kudosta viilennettiin keinotekoisesti. Nenäontelon kudosten ja limakalvojen kokema ympäristötekijöiden vaihtelu saattaa vastaavalla tavalla toimia säätelytekijänä pneumokokin kolonisointiprosessissa, Jukka Corander sanoo.

Elina Numminen puolestaan toteaa, että olisi hienoa, jos pneumokokin tartuttavuutta esimerkiksi päiväkodeissa voitaisiin alentaa ilmankostuttimien avulla. Erityisesti talvikaudella sisäilma on Suomessa hyvin kuivaa.

Lue lisää pneumokokista täällä.

Lähde:
Helsingin yliopisto
Climate induces seasonality in pneumococcal transmission

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Pantermedia