VTT:ltä varma tapa diagnosoida helikobakteeri hengitysilmasta

VTT:n kehittämällä laitteella voidaan lääkärin vastaanotolla selvittää tulevaisuudessa varmasti, onko vatsavaivojen syynä helikobakteeri.

VTT kehitti ensimmäinen prototyypin, jonka avulla tulevaisuudessa voidaan diagnosoida helikobakteeri varmasti ja kivuttomasti. Laitteen varmuus perustuu siihen, että se pystyy mittaamaan hengitysilmasta hiili13(13C):n lisäksi happi18(18O):n.

Keksintö pohjautuu VTT:n MIKES Metrologian kehittämään optiseen, moniläpäisykammiossa tehtävään absorptiospektroskopiaan. Siinä näytetilavuus on onnistuttu pienentämään 40 mikrolitraan, mikä on alle kymmenen miljoonasosaa aikuisen keuhkotilavuudesta.

Erittäin pienen näytetilavuuden ansiosta kaasu voidaan vaihtaa nopeasti kammion sisällä. Tämä puolestaan tekee mahdolliseksi sen, että potilaan koko hengityssykli voidaan analysoida nopeasti samassa laitteessa.

VTT:n prototyyppi sisältää tietokoneen, pumpun ja optiikan, ja sitä käytetään yhden nappulan avulla. Se kommunikoi langattomasti tabletin ja puhelimen kanssa. Mittaustulos tulee näkyviin välittömästi.

Tavoitteena muidenkin sairauksien diagnosoiminen

Tällä hetkellä kaupalliset hengitystestidiagnostiikkaan perustuvat laitteet antavat 95−98-prosenttisesti varman tuloksen, joten se joudutaan varmistamaan gastroskopialla. VTT:n kehittämän laitteen etuna on, että virhe-epäilyt poistuvat analyyseistä.

VTT suunnittelee jatkohankkeita, joissa kehitettäisiin laitetta myös muiden sairauksien diagnosointiin. Laitteella on mahdollista analysoida proteiineja ja erilaisia kemikaaleja. Myös happi17 on mitattavissa.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Fotolia