Vyötärölihavuus mahdollisesti suolistosyöpien riskitekijä

Tulokset viittasivat siihen, että vyötärönympäryksen kasvu suurensi sairastumisriskiä miehillä.

Ylipainoisuus voi vuosien varrella suurentaa paksu- ja peräsuolisyöpien riskiä, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Tulosten perusteella vyötärölihavuus on suolistosyöpien riskitekijä etenkin miehillä.

Miehillä paksu- ja peräsuolisyövän ja vyötärölihavuuden yhteys havaittiin riippumatta miesten painoindeksistä, joten vaikuttaisi siltä, että vyötärölihavuus tai jokin siihen liittyvä seikka on suurempi syöpäriskitekijä kuin pelkkä lihavuus. Naisilla vyötärölihavuuden ja suolistosyöpien yhteys katosi, kun analyysissä huomioitiin heidän painoindeksinsä.

Tutkimuksessa potilaita seurattiin yli kahdenkymmenen vuoden ajan, joten tutkijat pystyivät myös selvittämään painon muutosten yhteyksiä syöpäriskiin. Tulokset viittasivat siihen, että vyötärönympäryksen kasvu suurensi sairastumisriskiä miehillä. Verrattuna miehiin, joiden vyötärö pysyi ennallaan, yli 10 senttimetrin lisäys vyötärön ympärysmitassa suurensi sairastumisriskiä 60 prosenttia.

Lihavuus on yhdistetty suolistosyöpien kehittymiseen aiemminkin, mutta nyt saadut tulokset laajentavat näyttöä etenkin vyötärölihavuuden osalta.

Suolistosyövät ovat kolmanneksi yleisin syöpätyyppi maailmassa. Ne ovat usein kohtalokkaita, joten tarve ehkäisykeinoille on suuri.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lue myös:
Nyt on pakko kysyä: Mitä syöpäriskeistä pitäisi ajatella?
Nuoruusiän lihavuus saattaa suurentaa suolistosyöpien vaaraa
Suolistosyövän seulonnan vaikuttavuudesta ei vielä varmuutta
Terveelliset elämäntavat parantavat suolistosyövän ennustetta

Uutispalvelu Duodecim

International Journal of Epidemiology 2015;doi:10.1093/ije/dyv177

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.