WHO kutsuu tutkijoita apuun superbakteerien nujertamiseksi

Ensimmäistä kertaa julkaistulla listalla on 12 antibiooteille vastustuskykyistä superbakteeria.

Maailman terveysjärjestö WHO:n listalla olevat 12 superbakteeria muodostavat järjestön mukaan laajan uhan ihmiskunnalle, koska niitä vastaan ei ole toimivaa hoitoa. Terveysjärjestö laati listan, jotta tutkijat ympäri maailman osaisivat kehittää uusia lääkkeitä näitä vaarallisia bakteereja vastaan.

– Bakteerien vastustuskyky antibiooteille on kasvussa, ja meiltä loppuu hoitokeinot. Jos jätämme asian pelkästään markkinavoimien kehitettäväksi, emme saa tehokkaita ja toimivia antibiootteja kehitettyä ajoissa, sanoo tiedotteessa WHO:n apulaisjohtaja Marie-Paule Kieny.

Listalla olevat superbakteerit on jaoteltu kolmeen kategoriaan sen mukaan kuinka kiireellisenä WHO pitää toimivan lääkkeen kehittämistä.

Kriittisimmät superbakteerit ovat vastustuskykyisiä jopa parhaille ja tehokkaimpina pidetyille lääkeyhdistelmille. Listan kriittisimpiä superbakteereja ovat Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa ja Enterobacteriaceae. Näiden superbakteerien uhka on suurin sairaaloissa, hoitokodeissa ja potilailla, joiden hoidossa tarvitaan esimerkiksi hengityskonetta. Nämä superbakteerit voivat aiheuttaa tappavia infektioita ja keuhkokuumetta.

Korkean prioriteetin ja keskikertaisen prioriteetin kategorioiden superbakteerit aiheuttavat yleisempiä tauteja kuten ripulia ja ruokamyrkytyksiä.

Antibioottiresistenssiä on pidetty ympäri maailman laajana uhkana ihmisten terveydelle. Potilaan Lääkärilehdessä julkaistussa kirjoituksessa todettiin tammikuussa, että Suomi kuuluu bakteerien hyvän mikrobilääkeherkkyystilanteen takia muiden Pohjoismaiden ja Hollannin kanssa parhaaseen luokkaan koko maailmassa.

kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.